Welgevonden Game Reserve - Inzalo Lodge

Van de week hebben twee medewerkers van een ander lodge geprobeerd om de rivier over te steken. De auto's liggen nu ergens verderop in de rivier. Gelukkig konden ze zelf snel de kant opklimmen.
We steken dus voor iedere gamedrive de berg weer over, een route van bijna 2 uur (heen en terug) over de meest dramatische paden. En dat wordt er iedere dag niet beter op. Al het regenwater komt uit de bergen naar beneden. De 2x4 safari-jeeps laten enorme sporen na in de natte roodachtige klei. Op sommige plekken lijkt het alsof zelfs onze 4x4 safari-jeep het niet meer gaat redden, maar onze ervaren gids Wyseman, die ook nog eens enorm voorzichtig rijdt, lukt het toch iedere keer weer. De gidsen noemen de berg de 'gearbox', omdat tijdens de rit zoveel geschakeld moet worden. Volgens ons vindt onze gids Wyseman het allemaal geweldig. Hij vertelt steeds stralend dat hij nog maar een van de weinige gidsen is die over de berg 'gearbox' wilt rijden.

Inmiddels heeft de Zuidafrikaanse KNMI al een 'orange level 5' afgegeven voor onder meer het zuidwesten van Limpopo. En er komt nog meer regen aan. In ons reservaat is op dit moment ook de main road afgesloten. Dat houdt in dat toeristen tijdelijk niet het park in kunnen of verlaten. Wij vertrekken woensdag uit het reservaat, met een - gelukkig al bijgestelde - weersvoorspelling van 53  mm regen. Eerder verwachten ze nog 75 mm regen. In ons regenachtige Nederland valt in Nederland in de maand februari gemiddeld 58 mm regen.

In het reservaat ligt een prachtige savanne, het domein van een leeuw en twee leeuwinnen. De leeuw en leeuwin liggen aan de rand van de savanne. De andere leeuwin ligt in het midden van de savanne. Vanuit onze ooghoeken zien we een zwijntje aan komen lopen. Het zwijntje heeft er geen erg in dat een van de leeuwinnen midden op de savanne ligt. Dan zien ze elkaar. Het zwijntje zet een sprint in, precies in de richting van de leeuw en leeuwin verderop. Inmiddels is de leeuwin opgestaan. Ze beoordeelt het zwijntje, doet nog een paar stappen, maar laat het er - gelukkig voor het zwijntje - bij. De leeuwin vindt het zwijntje als tussendoor snack blijkbaar niet de moeite waard. Inmiddels heeft het zwijntje ook de andere leeuw en leeuwin in het oog, en rent gauw de struiken in. Vandaag is het goed afgelopen, maar morgen wel beter opletten hoor.

Een groep impalas wil toch ook wel weer graag de savanne op. Ze hebben een hele tijd onder de bomen gestaan, voortdurend de groep leeuwen observerend. Stapje voor stapje lopen ze de savanne op, maar ze blijven wel helemaal in de hoek van de savanne. Ook een wildebeest sluit zich bij de groep aan. En niet veel later komt een groep bavianen de savanne op. Bavianen leven soms in gemengde groepen samen met antilopen zoals de impala, vertelt onze gids. Impalas en bavianen waarschuwen elkaar bij gevaar, maar een baviaan lust ook een jonge impala. 

Bavianen bezoeken ook ons kamp. 's Middags zitten we een boekje te lezen en zien we een baviaan via een paal ons balkon opklimmen. Gelukkig regent het 🫣, want anders had de schuifpui open gestaan en hadden we een loge extra in onze 'tent'. Nu verdwijnt de baviaan via het dak uit het zicht. Nou is een baviaan meestal niet alleen. En dat hebben we wel gehoord. De groep bavianen rent en springt over ons dak heen en weer. 
Op ons kamp overnachten regelmatig ook drie klifspringers, veilig voor alle prooidieren. We zien de klifspringers iedere morgen liggen op het rivierdek. Het mannetje en het jonge vrouwtje zijn vrij schuw, maar het andere vrouwtje is helemaal niet bang. Het vrouwtje eet zelfs een stukje appel uit onze hand. Voorzichtig likt ze eerst aan de appel, waar een medicijn voor haar in zit. Zo leuk om de klifspringers van zo dichtbij te kunnen zien. 

In Welgevonden leeft een grote populatie neushoorns. Iedere gamedrive zien we wel neushoorns. Giraffen en olifanten hebben we in Welgevonden echter nog niet gezien. Langs de weg ligt wel een prachtig schedel van een aan ouderdom gestorven olifant. Olifanten hebben heel stevige botten, om hun enorme lichaam te steunen. De schedel van de olifant is erg groot. Als de schedel even zwaar zou zijn als de andere botten en beenderen, dan zouden de olifanten hun hoofd bijna niet kunnen optillen. Daarom zitten er holtes in, die gevuld zijn met lucht, waardoor het gewicht van de schedel aanzienlijk verminderd wordt. We leren veel van onze gids die niet voor niets Wyseman heet.




In onze lodge ligt een informatieboek, met ondermeer informatie over welke dieren leven in het reservaat. Ook de Zuid-Afrikaanse benamingen staan in het boek. De Zuid-Afrikaanse taal vinden wij erg leuk, vaak heel beeldend.Wat een enorm leuk effect geeft aan de woorden en betekenis. Maar hoe ze aan sommige namen voor de dieren komen?

NederlandsZuid-Afrikaans
Kameleon                  Verkleurmannetje
Nijlpaard Seekoei
Giraffe Kameelperd
Egel   Krimpvarkie
Wrattenzwijn Vlakvark

                                           Vorige dag                Volgende dag

Reacties

  1. Teun.schildwacht@gmail.com18 februari 2025 om 14:26

    Mooie foto's, maar jammer dat het zo regent, hopelijk knap het op

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een geweldige reis en mooie ervaringen. Jammer van de regen maar wel spannend om zo op deze wegen te rijden.
    Groetjes Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jammer van de vele regen maar toch weer een spannende dag prachtige foto s ma

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Weer een leuk verhaal om te lezen en prachtige kiekjes, Lien

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Pfew zwijntje nog een extra dagje. Niet alleen wilde beesten maar dus ook een wilde natuur daar.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk en goed beschreven om ons mee te nemen in jullie reis en ervaringen (pa)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Best avontuurlijke reis, gelukkig goede gids/ chauffeur.
    Haha wat een dierennamrn.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooie foto's! Heel erg bedankt voor het delen, groetjes van de overburen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Onze snorkeltochten op Bonaire

Op weg naar Zuid-Afrika

Mabula Private Game Reserve - Kwafubesi Tented Camp