Onze snorkeltochten op Bonaire

Snorkelen vinden we erg leuk. Iedere dag liggen we wel een paar uur in de zee. Eerst nog wat onwennig, maar al gauw gaat het steeds beter. Het ademen via de snorkel lukt eigenlijk gelijk. Nooit gedacht dat drijven op het water zo makkelijk is. Wat is de onderwaterwereld van Bonaire mooi:


We snorkelen veel met een t-shirt aan. Door al het moois wat onder water te zien is, gaat de tijd snel voorbij. De zon brandt fel. En met snorkelen liggen we toch voor een deel boven water. Op een dag met veel bewolking even vergeten in te smeren. Nou, ook een zon achter bewolking straft direct. Toch een paar goed verbrande plekken op de benen gehad.

De snorkelbril opzetten vraagt enige aanpassingen tijdens de snorkeltochten. De eerste dagen hebben we last van water in de snorkelbril. We lezen op internet allerlei tips. Belangrijk is dat er geen haar tussen het gezicht en de rand van het masker komt. Dus haren in een staart doen bij lang haar, bij een snor of een pony een kwestie van goed langs de rand van het masker voelen of er geen haren onder de rand zitten. Ook is het belangrijk dat de band die over het hoofd geplaatst wordt niet op de oren komt. We hebben wel geleerd dat het heel nauw luistert.

Al snel leren we dat de vinnen het beste in de zee aangetrokken kunnen worden. Wandelen met vinnen over de rots- en koraalstranden is eigenlijk onmogelijk, maar wandelen met vinnen aan in de zee is nog onmogelijker. Vooral als we proberen met vinnen aan richting de zee te wandelen. De vinnen klappen door de golfslag steeds om. Proberen we het met onze rug richting de zee, dan gaat het wel beter, maar dan zien we weer niet waar we lopen. Op heuphoogte in het water staan en dan de vinnen aandoen, is de oplossing. Wel hebben we daarbij elkaar nodig omdat het moeilijk is om het evenwicht in de deining van de zee te bewaren. Nog makkelijker is het om de vinnen aan te doen wanneer we op onze rug in het water liggen, maar soms zijn de armen te kort om de riem van de vin over de hiel aan te trekken.



Snorkelen is ook niet zonder 'gevaar'. Zeker de eerste dagen met onze onervarenheid en dus onhandigheid vallen we door de golfslag nogal eens om. En daarbij geven de rotsen in het water niet mee.

We snorkelen op diverse plaatsen op Bonaire. De snorkellocaties liggen allemaal aan de westkust van het eiland. Als onervaren snorkelaars zoeken we naar locaties waarbij het relatief eenvoudig is om de zee in te lopen. In de omgeving van Kralendijk zitten verschillende snorkellocaties die we een paar keer bezoeken. Hieronder een overzicht van de snorkellocaties die we bezocht hebben en geschikt zijn voor beginnende snorkelaars. Daaronder hebben we een overzicht gemaakt van de vissen die we op onze snorkeltochten hebben gefotografeerd. De zee rondom Bonaire is prachtig, met veel verschillende en gekleurde rifvissen.


Andrea I 
We fietsen in noordelijke richting, pakken de sluiproute voor fietsers en zijn al snel bij Andrea I. Andrea I heeft een lang, smal strand dat voornamelijk uit koraal bestaat maar ook wat kleine stukjes zand heeft. Met een geel geverfde rots is aangegeven wat de beste plaats is om te water te gaan. Er zijn wel een aantal gaten waardoor je voorzichtig moet lopen. Langs de kant liggen rotsen begroeid met mos en dat is best wel glad. Met waterschoenen is het goed te doen. De stroming is licht.

Bij Andrea I leven veel grote vissen. We snorkelen op ons gemak langs het koraal. Op de bodem zien we oranje hertshoornkoraal. Het koraal heeft niet voor niets deze naam gekregen. Laura gaat steeds verder de zee op. Zij achtervolgt een school met blauwe doktervisjes. Plotseling stuiven de doktervisjes weg. Laura schrikt en verwacht op z'n minst een ..... Dan ziet zij in haar ooghoek een schildpad. Met haar vinnen probeert zij de schildpad bij te houden. En zij zet de filmcamera aan:


Bij Andrea I zijn een paar schaduwplekken. Bij een van de schaduwplekken staat ook nog een houten bankje. Veel snorkelaars en duikers nemen hier een pauze en eten wat. De leguanen (en dat zijn grote) weten dat en komen regelmatig even kijken of er bijvoorbeeld een appeltje ligt. 

Windsock 
De snorkelplaats Windsock ligt vlakbij het vliegveld. Een windsock is een windzak van het vliegveld, die de windrichting aangeeft. Af en toe komt er ook een vliegtuig vlak over de snorkelplaats heen. Windsock ligt aan een prachtig strand. Op sommige gedeelten liggen veel stenen, maar er zijn voldoende plekken met prachtig wit en heel zacht zand. Er staan ook overal bomen waardoor een plekje in de schaduw te vinden is. We zetten de fietsen tegen een boom.



Het is heel gemakkelijk om de zee in te gaan. Over de zandbodem lopen we zo de zee in. Wel letten we op dat we het vuurkoraal niet raken. Ook zien we hier veel hersen- en hertshoornkoraal. In ondiep water snorkelen we een paar uur. Omdat het water ondiep is, soms zelfs minder dan 1 meter, zijn de vissen heel dichtbij. Het water is ook heel helder. Vandaag zien we voor het eerst een paar slangalen. Een aal verstopt zich tussen het koraal, een andere aal beweegt zich brutaal over de bodem en haalt fel uit naar iedere vis die in de buurt komt.

Bari reef 

Bari betekent vaas. De snorkelplaats is vernoemd naar de vaassponzen die hier te zien zijn. Bari reef ligt aan een klein zandstrandje. Vanaf het strand kunnen we zo de zee in lopen. Rechts staat een pier, maar daar mogen alleen de gasten van het hotel gebruik van maken. 

We zwemmen naar de resten van een cementen pier. En daar wemelt het van de vissen, weer in alle soorten, maten en kleuren. Het verveelt gewoon niet. Iedere keer zien we weer andere vissen. We blijven een hele tijd rondom en over de pier snorkelen. Buiten de pier zien we weinig vissen. Het water is hier ook troebel.



Als we weer het strand oplopen, zit er een enorme leguaan naast onze badhanddoeken. Hij steekt zijn kop trots in de lucht en blijft rustig zitten. We hebben al heel wat kleine(re) leguanen gezien, maar die wisten niet hoe hard ze weg moesten rennen wanneer we in de buurt kwamen.

Deze niet, hij daagt ons gewoon uit en eet op z'n gemak van een - door een andere toeriste - toegeworpen appel. Wanneer de appel op is, klimt hij op z'n gemak de rotsen op. Geen haast, rustig aan lijkt hij ons te zeggen.

Front Porch 

We pakken onze snorkelspullen en lopen iets verder door naar Front Porch. Fort Porch ligt bij het Eden Beach Resort. We installeren ons in de strandstoelen en drinken een smootie voordat we gaan snorkelen.



De stroming is vandaag sterk. Met onze vinnen in de hand gaan we het trappetje bij de steiger af. De bodem loopt hier steil af. 

Langs de kust ligt een rif waar veel vissen langs zwemmen. Onder het rif verstoppen zich twee oranje soldatenvissen. We komen terecht in een grote school met vis. Op de bodem zien we een witte platvis, die alleen zichtbaar is als hij zich beweegt. Als de vis stil ligt, is hij een met de bodem. Alleen twee oogjes kijken naar ons.

Something Special 
Something Special is de buursnorkellocatie van Front Porch. Het kiezelstrandje ligt aan het begin van de boulevard van Kralendijk. We zien ook mensen snorkelen aan de boulevard. De locatie wordt niet met een gele steen gemarkeerd. We zijn er maar kort geweest. Someting Special is meer een duiklocatie. Duikers komen ons enthousiast tegemoet. Voor snorkelaars is er weinig vis te zien. Voor een eerste snorkeltocht is Something Special wellicht nog leuk, omdat er dan nog geen verwachtingen zijn. Verwend als we inmiddels al zijn door andere snorkellocaties vinden we deze locatie niet 'special'. 

Rifvissen
In de zee rondom Bonaire leven ruim 400 verschillende soorten vissen. 169 soorten leven rondom de koraalriffen van het eiland. Tijdens onze snorkeltochten merken we hoe leuk het is om te weten welke rifvissen we gezien hebben. Daarom voor de nieuwe snorkelliefhebbers hieronder een overzicht van de rifvissen op Bonaire die we hebben gefotografeerd (en soms herkend):


Karetschildpad

Barracuda

Doktersvis

Gestreepte riddervis

Puddinglipvis

-


Vierogige koraalvlinder



Letter vijlvis


Trompetvis

Pauwbot

-

Signaal papegaaivis

-


Gratenvis

Sergeant majoor


-

-

-

Geelgestreepte grommer

Caribische doktersvis

Spaanse zwijnslipvis

Tandbaars

-

-


Juweelvis



-

Blauwkop lipvis

-

-


Jonge keizersvis

Keizersvis

Parelkoffervis

Soldaatvis

Zee-egel

-




Palometa

Papegaaivis


-


Witgevlekte vijlvis

-

-

Puntaal

Vuurworm

Rode zeebaars

-

-

-

-

-

=
Zandvis


Anemoon


Reacties

Populaire posts van deze blog

Golden Circle (dag 1)

Inscheping