Zuid-IJsland (deel 1)

De eerste sneeuw valt in IJsland, voornamelijk in de binnenlanden en in het noorden. Inmiddels zitten wij in het zuidoosten. Bij ons regent het. Alle spullen gaan weer in de auto. We rijden door naar Zuid-IJsland. 

Onze eerste stop is bij Hvalnes Nature Reserve Beach. Het strand ligt vol met zwarte kiezels.  Deze stenen zijn afkomstig van oude vulkaanuitbarstingen. Lava stroomt de oceaan in, verhardt snel door het koude water en valt vervolgens door de kracht van de oceaan uiteen. 

Iedere waterval is anders. Vandaag bezoeken we Skútafosss. Niet de meest spectaculaire waterval, maar het leuke is dat het twee watervallen vlak naast elkaar zijn met daarachter een grot. Het plafond van de grot beschermt de lens van de camera tegen de regendruppels. We kiezen een leuke compositie, binnen de mogelijkheden die we nog hebben (want we zijn niet de enige fotograaf). Statief wordt uitgeklapt, polarisatiefilter wordt op de lens gezet. En dan maar proberen, spelen met diafragma en sluitertijd. De jongens klommen over de zwarte, natte rotsen en poseren nog even achter de waterval. 

Nog geen 15 kilometer verder stoppen we toch ook weer even. Over een kleine grindweg  rijden we naar een afgelegen Vikingdorp. Het dorp is een replica van een authentiek Vikingdorp, gemaakt als filmset voor een productie van Universal Studios. De set is gebouwd in 2010 en ligt op het land van een lokale boer. Bij het plaatselijke Viking Café betalen we 900 IJslandse kronen per persoon en betreden de filmset. In eerste instantie werd de filmset - om budgettaire redenen - niet gebruikt. In 2018 kreeg Universal Studios de rechten om Vikingr te maken, een film over vroege Vikingen en IJslandse avonturen. De film zou het dorp als een van de filmsets gebruikt hebben. Maar hoe we ook zoeken op internet, het lijkt er in ieder geval op dat de film nooit in de bioscoop is gekomen. Wel zijn scenes van de spinoff-serie The Witcher, Blood Origin, in Vikingdorp opgenomen.

De filmset valt tegen. We mogen de gebouwen niet in vanwege (instortingsgevaar). De deuren zijn dicht getimmerd. De daken zijn al ingestort of delen van het dak hangen los. Met de harde, ijskoude wind en regen lopen we gauw terug naar de auto. Inmiddels zijn we doorweekt. We trekken onze skibroeken aan, misschien wel 20 jaar oud. En dan nog durven zeggen, dat het niet lukt om - door de half bevroren handen - de broek niet dicht te krijgen. 

Eigenlijk komen we voor de berg Vestrahorn, die achter het Vikingdorp ligt. De Vestrahorn zou een van de mooiste plekken op IJsland zijn. De prachtige berg, het zwarte strand en de weerspiegeling in de zee maakt het een magische plek voor fotografen. De berg is  454 meter hoog en heeft scherpe kliffen. De Vestrahorn wordt ook wel de Batman berg genoemd, omdat de drie hoge pieken lijken op het Batman logo en omdat de film Batman Begins onder andere op dit strand werd opgenomen. Door de harde wind die over het schiereiland Stokksnes waait zijn er op het strand duinen gevormd met graspollen.
Vandaag is het op Stokksnes niet de dag voor fotografen. De berg ligt in de mist. De wind blaast het water omhoog. De fotocamera blijf in de cameratas. 

Het is nog redelijk vroeg, te vroeg om in te checken. Vanaf de weg zien we meerder gletsjers liggen, waaronder de Hoffellsjökull. De Hoffellsjökull is één van de vele uitlopers van de grote Vatnajökull gletsjer. Vlakbij de gletsjer ligt een boerderij uit 870. Vanaf deze boerderij loopt een grind- en gruisweggetje naar de gletsjer. De weg is alleen geschikt voor auto's met 4x4-wielaandrijving. En die hebben we, dus onze chauffeur is gelijk enthousiast. Na een paar minuten draaien we toch maar weer om. Met een jeep kunnen we vast zonder problemen deze weg rijden, maar met een Skoda Superb kunnen we de enorme hoogteverschillen in de weg niet door komen. 

We rijden ons overnachtingsadres Laekjarhus Farm Holidays voorbij en rijden door naar het gletsjermeer Jökulsárlón. Jökulsárlón is het bekendste en grootste gletsjermeer in IJsland. Het meer is pas ontstaan in de jaren dertig van de vorige eeuw en daarna heel hard gegroeid. En daar speelt de opwarming van de aarde een grote rol in. In 1975 was het meer ongeveer 8 km2. Nu is het al 24 km2. Wetenschappers verwachten dat misschien al over tien jaar het meer tot in de zee komt. 

In het meer drijven enorme ijsschotsen in prachtig helder blauwe water. Sommige ijsschotsen drijven wel tot vijf jaar in het meer. De kleuren zijn prachtig: helderblauw, wit, groen, grijs, zwart (door gruis van de vulkaan). Wat een overweldigend gezicht. Tussen de ijsschotsen zwemmen zeehonden. Op de ijsschotsen zitten vogels. We lopen langs het meer en blijven foto's maken.

Vorige    Volgende

Reacties

  1. Ooh bij jullie zo koud en nat hier vandaag 29 graden en zon wat een verschil

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een verschil hier of daar! Veel plezier nog
    Groetjes Helga

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Golden Circle (dag 1)

Onze snorkeltochten op Bonaire

Zuid-IJsland (deel 4)