Rastoke

We vertrekken redelijk vroeg uit Škofljica. Google Maps zegt dat we over 3 uur bij ons volgende overnachtingsadres zijn, maar we moeten nog wel langs een ouderwetse grenspost bij Vinica/Pribanjci. Kroatië is sinds 1 juli 2013 lid van de Europese Unie, maar is geen Schengenland: Er vinden nog steeds paspoortcontroles plaats. De rivier Kolpa vormt de natuurlijke grens tussen Slovenië en Kroatië. 

Naar de grens is het net 100 kilometer. De afgelopen dagen hebben we regelmatig files van meer dan 10 kilometer gehad of gezien aan de andere kant van de rijksweg. Veel rijkswegen in Slovenië zijn maar 4 banen (voor heen en terug). Vandaag is het rustig op de weg. Na een uurtje rijden zijn we bij de grens. Zowel bij de Sloveense als de Kroatische grenspost neemt de grensbeamte onze paspoorten aan. Hij telt de paspoorten, bekijkt de kaft en geeft ze weer terug. Zo schieten we lekker op.

Net na de grens zit gelijk een tolpoortje. In Kroatië werken ze niet met een tolvignet. We betalen nog ouderwets tol bij tolhokjes. Alleen bij de tolhokjes kunnen we met euro's betalen. Pas na tien jaar EU-lid mag Kroatië de euro invoeren. We zijn een jaartje te vroeg. Uit de kofferbak vissen we snel 1 euro. We krijgen geen wisselgeld en laten het maar zo. De medewerkster spreekt of begrijpt vast geen Engels vandaag. Bij Karlovac verlaten we de rijksweg. Deze keer krijgen we bij het tolhokje wel wisselgeld, een muntje van 20 lipa. Bij het eerste winkelcentrum, dat we tegen komen, pinnen we kune. 

Vlak voor ons overnachtingsadres stoppen we nog in Rastoke, ook wel Klein Plitvic genoemd. Parkeren lukt moeilijk, nog zonder Kroatische muntjes. Biljetten accepteert de automaat niet. Eindelijk vinden we een parkeerautomaat, waar we onze pinpas kunnen gebruiken. Bij de auto maken we snel een paar broodjes, die we wandelend opeten. Alsof er nog niet genoeg water in Rastoke is, begint het weer te regenen. 

Helaas is het niet gelukt om Rastoke te beschermen tijdens de oorlog in Joegoslavië. Het Servische leger beschouwde deze regio als hun thuisbasis waardoor er veel gevochten is. Veel van de traditionele huizen werden beschadigd en zelfs de waterval Buk beschadigde door de explosieven die hierop werden geworpen. Na de oorlog werden de huizen hersteld.

Het watermolendorp ligt aan de monding van de rivieren Korana en Slunjcica. Naast de canyon, watervallen, watermolens, forel en otters, is het dorp vooral bekend door het natuurfenomeen travertijn. Travertijn is een sponsachtige karststeen en uitstekend bouwmateriaal, overigens tegenwoordig wel beschermd. De huizen hebben een typische bouwstijl, de onderkant is van steen gemaakt en beschermt het huis tegen het water van de rivier. De rest van het huis is van hout. 

De eerste molen is gebouwd in de 17e eeuw. Op het hoogtepunt stonden er 22 molens in het dorp. De molens waren in die tijd bijzonder, omdat deze molens niet door mensen of dieren werden aangedreven, maar door water(vallen). En watervallen waren er genoeg te vinden in Rastoke. De molens werden gebruikt om meel te maken van maïs, rogge, gerst, gierst en haver, maar de molens werden ook gebruikt als wasmachine. De was werd in een ton met gaten gedaan die werd aangesloten op het rad van de molen.

De watervallen van Rastoke zijn zeer indrukwekkend en daarom heeft het gebied de bijnaam “Klein Plitvice” gekregen. Vanaf het bovenste gedeelte (Upper Rastoke) vallen 23 watervallen van 10 tot 20 meter hoog naar Lower Rastoke. We lopen om het oude dorp heen. Het water buldert onder en naast huizen de rivier weer in. Bewoners zullen wel regelmatig natte voeten krijgen.

We rijden door naar Plitvice, een nationaal park met prachtige groene meren en watervallen die we vandaag (en morgen) ook nog willen bezoeken. Tussen 15.00 en 16.00 uur worden we verwacht in het Nationaal Park Plitvicemeren, toch nog gauw een half uurtje rijden. We slapen in Rastovača, in een Bed & Breakfast (Flora House), op nog geen 700 meter van ingang 1 van Nationaal Park Plitvicemeren.  Sinds april 2019 moeten kaartjes voor het park minimaal twee dagen voor het bezoek online worden gekocht. Je kunt wel op de dag zelf een kaartje kopen, maar je loopt dan het risico dat alles al uitverkocht is, of dat je uren moet wachten tot je naar binnen mag. Tijdens het online boeken moet je ook nog een tijdstip selecteren voor je bezoek. Kom je te laat, dan is je ticket niet meer geldig en krijg je je geld niet terug. Vanaf 14.30 uur kunnen we ons entreebewijs bij ingang 1 ophalen en tussen 15.00 uur en 16.00 uur mogen we naar binnen. Het park is in juni tot 20.00 uur open.

Morgen meer over ons bezoek aan Plitvicmeren. 

                                                     Volgende dag Vorige dag


Reacties

  1. Super mooi verslag !(Frank)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hahaha wij gingen ooit vanuit Porec met prachtig weer, in korte broek en T-shirt naar Plitvic. Op de gok, toen hadden we nog geen smartphone volgens mij. Toch aantal uur rijden, dus vroeg op pad. Onderweg wegwerkers, dik ingepakt: jassen, mutsen.... Huh? Keken we op de temperatuurmeter van de auto, bleek dat we rond de 5 graden zaten, terwijl we met iets van 25 vertrokken. Op de P-plaats even uit de auto en er even snel weer in 🙈 Benieuwd naar jullie ervaringen. Fijn dat jullie wel voorbereid zijn Hahaha

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een spijt zullen jullie nu hebben. Het is echt een geweldig park.

      Verwijderen
  3. Weer een mooi verslag van vandaag en veel plezier weer morgen

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Onze snorkeltochten op Bonaire

Op weg naar Zuid-Afrika

Mabula Private Game Reserve - Kwafubesi Tented Camp