Mountain Zebra National Park

Na het ontbijt worden we naar de receptie van het Schotia Park gebracht waar onze auto staat. We laden onze bagage weer in de auto en rijden het binnenland over de N10 in. De N10 loopt van Port Elizabeth in de Oost-Kaap naar Nakop in de Noord-Kaap aan de grens met Namibië. De weg kronkelt zich door een verlaten landschap. Vanaf de vangrail kijken apen naar de passerende auto’s. Op 200 kilometer komen we door drie dorpjes: Paterson, Middleton en Cradock. Vanuit Cradock loopt een secundaire weg naar Stormbergen, waar een groot aantal rotstekeningen te bekijken zijn. Wij slaan linksaf, de R61 op. 15 kilometer verder zien we aan de linkerkant van de weg de afslag naar het Mountain Zebra National Park. Het is dan nog 15 kilometer rijden naar de ingang. Het park is niet groot, ongeveer 6.500 hectare.

Het park werd in 1937 opgericht ter bescherming van de bergzebra’s. Rondom Cradock leefden toen nog maar zes zebra's. Toch lukte het in de beginjaren nog niet om meer bergzebra’s te krijgen. In 1950 is daarom een groep van 11 zebra's uit een privé-collectie uitgezet in het park. Van daaruit groeide het aantal tot de driehonderd die er nu leven. De bergzebra is herkenbaar aan een oranje bles op de kop en het smallere, duidelijkere strepenpatroon. De strepen staan ook dichter bij elkaar en de verticale strepen lopen langer door over het lijf. Pas bij het achterwerk starten de horizontale strepen. Het lijkt daardoor net of de zebra een broek aan heeft. 


Er zijn drie routes die met de auto in het park gereden kunnen worden: Kranskop Loop, Rooiplaat Loop en Ubejane Loop. Op de Rooiplaat Loop lopen de meeste dieren rond. In het park leven niet alleen zebra’s, maar ook de zwarte neushoorn, de Kaapse en Afrikaanse buffel, elands, koedoes, gnoes, springbokken, leeuwen en cheeta’s.

Bij de ingang van het park worden we ontvangen door twee bewapende rangers. Na het invullen van het formulier rijden we naar de receptie, waar we een permit voor de dag krijgen. De receptie, het restaurant en de camping liggen midden op het park. Vanaf de receptie volgen we het noordelijke gedeelte van de Kranskop Loop. De weg slingert zich omhoog. Vanaf de top kunnen we heel ver kijken. Het uitzicht doet ons denken aan de bergketens in Arizona en Utah.


We slaan rechtsaf, rijden de Rooiplaat Loop op en komen op een grote, open grasvlakte, bezaaid met rotsblokken. Ondanks de hitte grazen toch nog dieren op de vlakte, wel vaak op grote afstand van de weg. Voor de dieren is er geen schaduw of beschutting voor roofdieren. Een stokstaartje steekt de weg over, gaat twee keer in de wacht staan, voordat het diertje in het dorre gras verdwijnt.


Over de Link Road en Ubajane Loop verlaten we het park. Het is nog 130 kilometer naar Graaff-Reinet. Graaff-Reinet is gesticht in 1768, en is daarmee de vier na oudste blanke nederzetting in Zuid-Afrika. Er wonen ongeveer 27.000 mensen in Graaff-Reinet. De stad heeft vele, prachtige historische gebouwen en telt maar liefst meer dan 220 nationale monumenten, waaronder onze cottage in het centrum.

We verblijven twee nachten in Camdeboo Cottages. De cottages liggen naast en aan elkaar. Het zijn gerestaureerde woningen die in het midden van de 19e eeuw gebouwd zijn.

De cottages zijn lang en smal, met achter elkaar een woning, een slaapkamer, een keuken, een badkamer en nog een slaapkamer. Echt alles is aanwezig in de cottage. Via een binnenplaats hebben we ook toegang tot de cottage. Op de binnenplaats kunnen we ook de auto parkeren.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Golden Circle (dag 1)

Onze snorkeltochten op Bonaire

Inscheping