Jasper - Maligne Canyon

Maligne Canyon staat bekend als een van de meest interessante canyons in de Canadian Rockies. De Maligne rivier stroomt vanaf het Maligne Lake kilometers lang onder de grond door, totdat het Maligne Canyon bereikt.

Via een trail kunnen we door de canyon wandelen over zes bruggen. De eerste brug is al gebouwd in 1914. Wanneer je op de brug staat, heb je prachtige uitzichten over de canyon. Onze wandeling begint bij de Fifth bridge. Vanaf deze brug is de rondwandeling 7,4 kilometer lang. En met al het klimmen en klauteren, toch al gauw drie uur wandelen. Met alle wandelkilometers in onze benen, korten we de wandeling in. Bij de Second Bridge steken we de canyon over. De canyon  is hier 51 meter diep. Ieder jaar slijpt het water weer 1 mm van de rotsbodem af.

Hoe dieper we de canyon inlopen, hoe rustiger het water stroomt. In de winter stroomt er geen water door de canyon. Nu stroomt het water overal vandaan de rivier in. Water sijpelt tussen de rotsen door naar beneden. Vanaf de grassige hellingen stromen kleine beekjes de canyon in. In de rotswanden bouwen vogels hun nesten.

We rijden door naar Medicine Lake. De Maligne River heeft geen doorgang over land en duikt voor een aantal kilometers onder de grond. Eigenlijk is het geen meer. De rivier komt hier tot juli boven omdat er ondergronds te veel smeltwater is. In het najaar loopt het water weg, omdat er weinig tot geen smeltwater meer uit de gletsjers komt. De indianen geloofden vroeger dat een bijzondere toverkracht ‘Big medicine’ zorgde voor het leeglopen van het meer. Maar ondertussen weten we dat er onder het meer een grottenstelsel loopt waar het water in weg stroomt. Ook in augustus staat er nog veel water in het meer. De rechteroever van het kilometerslange meer staat vol met zwart geblakerde bomen.Ons eindpunt voor vandaag is Maligne Lake. Maligne Lake ligt aan het einde van Maligne Lake Road. De weg loopt hier dood. Het meer is het op een na grootste meer ter wereld, 22 kilometer lang en 2 kilometer breed. Het meer is prachtig blauw van kleur en omgeven door, met sneeuw bedekte, bergen. We kunnen een boottocht maken naar Spirit Island, waarschijnlijk het meest gefotografeerde eiland door toeristen op de wereld. We kiezen voor de kano. Na de lunch huren we twee kano's voor een uur. Langs de oever van het meer kanoën we een paar kilometer heen en weer. Het uitzicht is weer prachtig.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Vliegen met Aer Lingus prima bevallen

Op weg naar Noord-West Amerika

Onze snorkeltochten op Bonaire