Wandelen door Manhattan

DSCN1889
Om half 9 staan we op. Vandaag ontdekken we New York wandelend. We hebben vooraf een toeristische wandeling uitgestippeld. Vanuit het hotel lopen we in oostelijke richting. We steken Madison Avenue over en lopen naar Grand Central Terminal. Vlakbij het station, op de hoek op 41th Street, zit  Yogurt Culture Company. Voor 6 dollar zitten we aan een heerlijke bak verse yoghurt met fruit. Het concept lijkt heel sterk op de Subway: je stelt zelf je bak yoghurt samen. We kunnen kiezen uit verschillende soorten yoghurt, siroop, fruit en top.

Na het ontbijt lopen we terug naar het Grand Central Terminal voor een bezoek aan de binnenzijde van het station. Het station heeft de meeste perrons ter wereld, 44 perrons en 67 sporen, en bestaat uit twee verdiepingen. In de kelder zijn er tientallen restaurantjes met eten uit allerlei landen. Gemiddeld 575.000 bezoekers per dagen maken gebruik van het station. We zijn er rond tien uur. Het is vrij rustig op het station. Op de 1e verdieping zijn de winkels, die 24 uur per dag open zijn. De auto's en taxi's kunnen via een opgetilde rondweg om het station heen rijden.

Vanuit 42th Street zien we het Chrysler Building liggen. Onder de gebouwen lopen we door naar 46th Street en lopen de Park Avenue op langs het beroemde Waldorf Astoria Hotel. We waren niet echt onder de indruk van de buitenkant van het hotel. Als we ons omdraaien hebben we wel een mooi uitzicht op het bekende Metlife-building, een wolkenkrabber van 246 meter hoog. We vervolgen onze wandeling over Park Avenue naar de St. Bartholomews Church.

DSCN1903 Daar slaan we linksaf de 51th Street in. We lopen door tot 5th Avenue en zien dan aan de linkerkant de St. Patricks Cathedral. De kerk wordt gerenoveerd, net als overigens vele andere gebouwen in New York.We lopen door naar het al op vrijdag bezochte Rockefeller Plaza. We drinken wat bij het Rock Center Café op de Plaza. Het valt nog mee, 12 dollar voor een kopje koffie en een glas cola. Daarna lopen we via de 6th Avenue naar het Bryant Park. Het is prachtig weer. De blauwe lucht zien we, maar door de hoge wolkenkrabbers hebben we geen zon in de zijstraten. Bij een kraampje, die we op bijna iedere hoek van een straat wel zien, kopen we fruit.

Bryant park is omringd door hoge gebouwen en aan de oostkant door een prachtige bibliotheek. Het is een klein park. Overal staan stoelen en tafeltjes. We pakken een stoel en genieten van de zon, het fruit en de New Yorkers. In het park zijn allerlei plekken waar gespeeld kan worden. De mensen naast ons leren jongleren. Verderop tafeltennissen Chinezen zeer fanatiek. Anderen lezen in de Reading Room, een buitenbibliotheek met kranten, tijdschriften en leesboeken. Kinderen draaien rondjes in de draaimolen. Een paar mannen oefenen met putten in een hole. Er is een aparte hoek waar mensen schaken, scrabbelen en 4-op-een-rij spelen. Leuk park.

  DSCN1908      DSCN1911     DSCN1913


DSCN1918Via 40th Street lopen we weer naar de 5th Avenue. We slaan rechtsaf richting 34th Street. Op de hoek staat het Empire State Building. Overal worden we aangeklampt om kaartjes te kopen. Vlakbij Madison Square Garden staat Fuller building. De bijnaam, Flatiron building (letterlijk vertaald strijkijzergebouw), werd al gauw de officiële naam van het gebouw. Het gebouw heeft een scherpe, driehoekige vorm. Toen het gebouw af was, geloofden veel New Yorkers dat het gebouw zou instorten door de luchtstromen langs het gebouw die ontstonden door zijn ongewone vorm. Het gebouw stortte niet in, maar er ontstond wel een ander fenomeen. Door de 'valwinden' langs de zijden van het gebouw waaien de rokken van vrouwen omhoog. De plaats werd berucht vanwege glurende mannen.Ik houd mijn rok toch maar voor de zekerheid stevig vast als we langs het gebouw lopen.

Via Broadway lopen we naar het Union Square Park. We worden moe, de temperatuur is ruim boven de 30 graden. We ploffen neer op een stoeltje en spelen met de brutale eekhoorntjes. We krijgen trek en denken er net over om een Amerikaanse hotdog te kopen. Op zoek naar een kraampje lopen we tegen weer een filiaal van Whole Foods Market aan. We gaan natuurlijk naar binnen en kiezen deze keer voor een chicken salad sandwich. Er is zoveel te krijgen in deze winkel. Het is een supermarkt met ook een heel uitgebreid buffet met ingrediënten voor een salade of een pasta. Er liggen allemaal belegde broodjes, gegrilde vis en vlees. Het is er ook altijd vreselijk druk. Maar ook daar heeft de winkel goed over nagedacht. Bij de kassa kies je als klant een kleur pad. In het scherm boven het pad staat welke kassa voor jouw pad vrij komt. Op die manier ben je vrij snel aan de beurt. Een verkeerde rij kiezen kan zo niet. We eten onze lunch op in Union Squarepark.

We lopen daarna over 5th Avenue door een woonwijk met enorme appartementencomplexen. We zijn in Greenwich village. Aan het einde van de Avenue ligt Washington Square Park. Weer een heel ander park. In het midden ligt een grote fontein, waar de kinderen gretig inspringen. In het park zitten veel artistieke mensen. We zien voor het eerst in New York straatartiesten die muziek spelen. Op een bankje zit iemand met twee slangen op schoot. We pakken de metro terug naar het hotel. Morgen vliegen we naar San Francisco.Room Mate Grace
125 West 45th Street
New York
Website
Beoordeling booking.com: 8
Recensies booking.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vliegen met Aer Lingus prima bevallen

Onze snorkeltochten op Bonaire

Op weg naar Noord-West Amerika