maandag 1 september 2014

Op de fiets door Manhattan

Manhattan, gevaarlijk om per fiets te ontdekken? Vroeger misschien, maar tegenwoordig houdt New York rekening met de fietsers. Er zijn prachtige fietspaden langs de rivieren aangelegd. Lastig is het soms om de weg te vinden met al het eenrichtingsverkeer en de vele stoplichten. Er komen steeds meer fietspaden en de fietsverhuurbedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond.Vlakbij ons hotel zit ook een fietsverhuurbedrijf. Via internet hebben we al twee fietsen gereserveerd. Maar blijkbaar zijn we toen opgelicht. Op het adres zit een fietscafé. De eigenaar vertelt ons dat hij helemaal geen website heeft. We kunnen wel twee fietsen huren.

DSCN1887 Ondanks de weervoorspellingen is het prachtig weer. We fietsen de West 49th Street uit naar de Hudson River. Iets voorbij pier 57 slaan we linksaf. Bij de ingang van het High Line Park zetten we onze fietsen op slot. We drinken nog een kopje koffie en thee op het terras van Bubby’s High Line Cafe.

High Line Park park is gelegen op een 2,3 kilometer lange verhoogde treinrails. Het park, of eigenlijk is het meer een prachtig aangelegde, uitgestrekte tuin,  ligt op 9DSCN1885 meter hoogte. Het park is zo aangelegd dat je nog steeds stukken spoorweg ziet. Betonnen balken hebben de vorm van sporen. De route van het park loopt ook door gebouwen waar de treinen vroeger hun lading losten. Langs her wandelpad zijn bloembedden en allerlei planten aangelegd. Er zijn ook vele zitplaatsen en zelfs ligstoelen evenals een aantal trappen van waaruit je door een venster zicht hebt op het verkeer beneden.  We lopen het park helemaal door en weer terug. Op de terugweg pakken we nog even een terrasje in een van de gebouwen met allemaal kleine kraampjes. We genieten van een ice cream sandwiche. En pakken daarna weer de fiets.

IMG_1418 We rijden weer terug naar de Hudson River en fietsen naar het zuidelijke punt van Manhattan. Voorbij het Hudson River Park zien we aan de rechterkant de Hollandtunnel waarmee je kunt oversteken naar Newark. We volgen de Hudson River en fietsen langs Robert F Wagner Park en Battery Park. We gaan weer even van het fietspad af en fietsen naar het Financial District. Met de fiets aan de hand wandelen we langs New York Stock Exchange en Trinity Church, ooit in een ver verleden het hoogste punt in New York.

We stappen weer op de fiets en rijden richting City Hall Park. Een ingewikkelde route met al het eenrichtingsverkeer en de vele stoplichten. Vanaf daar kunnen we de Brooklyn Bridge op fietsen. De brug is 1.825 meter lang, niet alleen over het water. Alleen de brugoprit vanaf Manhattan is al 476 meter. Vanaf de Brooklyn Bridge hebben we een prachtig uitzicht over de skyline van New York. Voor voetgangers en fietsen zijn er twee afzonderlijke – smalle - paden. IMG_1421 Het is druk, we fietsen langzaam de brug op. Ook de tegenliggers fietsen over hetzelfde fietspad. We slenteren door Brooklyn Bridge Park en gaan op een groot grasveld naar US Open zitten kijken. Er hangt een groot scherm waarop we de wedstrijd tussen Djokovic tegen Kohlschreiber volgen. Na een half uurtje wandelen we terug naar de fiets.

We zoeken de oprit van de Manhattan Bridge. Dat gaat een stuk eenvoudiger dan de oprit van de Brooklyn Bridge. Deze brug is veel rustiger. De brug heeft op de bovenste laag vier rijstroken voor auto’s. Op de onderste laag bevinden zich nog drie rijstroken voor auto’s, een fietspad, en een voetgangerspad, van elkaar gescheiden door vier metrolijnen. We komen uit in een buitenwijk van Chinatown en zoeken de East River Bikeway op. Het is daar heerlijk fietsen en recreëren. We rijden langs allerlei sportveldjes voor basketbal, voetbal, honkbal en atletiek. Jongelui zijn druk bezig op halfpipes met hun skateboarden. Chinese senioren sporten in een buitenspeelplaats met fitnessapparatuur. Op de East River varen zeilboten.

Bij het gebouw van de Verenigde Naties gaan we 1st Avenue weer op. We fietsen door tot 60th Street en rijden Central Park in. Door het park loopt een 10 kilometer lang fietspad. In het park zien we meerdere vijvers, een zwembad,  tennisvelden, baseball velden, vele speeltuinen en zelfs een dierentuin. We eten nog wat en brengen de fietsen weer terug.Room Mate Grace 125
West 45th Street  New York
Website
Beoordeling booking.com: 8
Recensies booking.com