vrijdag 13 juli 2012

Kennedy Space Center

Iedere morgen staan we op met de reacties op ons blog. Heel leuk om die te lezen. We genieten van het commentaar, de grapjes en updates thuis. Ook de verhalen van de eerste logeerpartij van de cavia's zijn erg leuk. We hopen dat jullie met ons blog ook een beetje mee kunnen genieten van onze tweede geweldige vakantie in Florida (en wellicht nog ideetjes opdoen voor leuke dagtrips).

Vandaag zijn we naar Kennedy Space Center geweest. Ben had het Spacecenter vorig jaar al op zijn lijstje staan, maar toen kwam het er niet van. Tegen twaalven waren we er. De toegangscontrole is erg streng. Het leek wel of we op het vliegveld waren. Eerst werden we gescand en daarna was er nog de tassencontrole. De beveiliger dacht dat we uit Denemarken of Zwitserland kwamen, daarna uit Rusland. Om verdere problemen te voorkomen, zeiden we maar gauw dat we uit Nederland kwamen. Je weet maar nooit ...


We besloten eerst de KSC tour te doen. In een bus word je eerst naar een uitzichttoren gebracht. Vanaf daar kan je mooi over de basis kijken en de twee lanceerplatforms LC 39A en LC39B zien. Met de bus word je vervolgens naar de tweede en laatste stop gebracht, het Apollo/Saturn V centrum.


Je krijgt eerst een introductiefilm te zien over de ruimtestrijd met de Russen en de historie van de Apollo in de jaren vijftig/zestig. Ook de tegenslagen in de NASA-historie, waaronder het overlijden van drie astronauten bij een simulatietest, werden genoemd. Vervolgens ga je naar een tweede ruimte waar de lancering van de Apollo 8 in beeld wordt gebracht. Bij de Apollo 8 werd voor de eerste keer de Saturn V-raket gebruikt waarmee de astronauten rondom de maan cirkelden. In juli 1969 zette onder meer Neil Armstrong met de Apollo 11 de eerste stappen op de maan. Inmiddels zijn er al zeventien Apollo-vluchten geweest.

20120713 012


In de hal lag de Saturn, wat een grote raket. Ook Laura was behoorlijk onder de indruk en vond het allemaal even interessant.


Na de lunch en een filmpje over de landing op de maan en de eerste stappen van Neil Armstrong stapten we weer in de bus die ons naar het bezoekerscentrum terug bracht. Dat was toch al gauw een kwartier rijden. Het is een enorm terrein. Onze buschauffeur kletste net zo makkelijk de hele rit vol. Wat was hij trots op NASA.

Op het bezoekerscentrum hebben we zelf ervaren hoe de lancering van een shuttle gaat. Onze stoel werd verticaal gezet. We moesten - net als de astronauten - een paar uur zo blijven zitten. Maar gelukkig gaat de tijd snel bij een simulatie. Vervolgens werden we gelanceerd en met een snelheid van meer dan 17.000 miles de lucht ingeschoten. Alles trilde, Laura noemde het een heftige stoelmassage. We zweefden boven Italië voordat we weer gingen landen. Het was een grappige ervaring.

In het Imax-theater draaiden twee 3D-films. Op aanraden van de buschauffeur kozen we voor Hubble 3D: de reparatie van de telescoop die informatie over het heelal verzamelt. Leuk ook om te zien hoe astronauten in de ruimte eten. Het eten vliegt gewoon door de lucht. Je hebt alle tijd om je eten weer te vangen of vast te plakken aan een muur ……


Daarna hebben we nog even rondgelopen op het park en het robotcentrum bezocht, waar verteld werd hoe robots ingezet worden op Mars. Zouden wij het nog meemaken dat de mens de eerste voetstappen op Mars zet?