Arena Football

We hebben tickets voor een Arenafootballwedstrijd. De competitie loopt van maart tot en met juli. Tampa Bay Storm speelt tegen New Orleans VooDoo. Storm maakte bij winst nog kans op een plaats in de play-offs van de American Conference.

Arena Football is een aangepaste versie van American Football. In tegenstelling tot American Football wordt Arena Football in de zaal gespeeld. Het speelveld is net zo groot als een ijshockeyveld, vijftig yard met een endzone van acht yard. Er zijn geen uitlijnen. Om het speelveld staan (zachte) kussens waar de spelers regelmatig in en meer over belanden. Aan het einde van beide velden hangen grote netten die ook onderdeel zijn van het spel. Per team staan acht spelers in het veld. Ieder team heeft een aanvals- en een verdedigingsploeg. De wedstrijd duurt 4 x 15 minuten aan speeltijd. De sport wordt in Amerika in competitieverband gespeeld vanaf 1987.

Na onze dagelijkse zwembaantjes, zonnen en de lunch reden we naar Tampa. Het stadion ligt in het havengebied van Tampa waar ook cruiseboten aanmeren. In de directe omgeving ligt The Florida Aquarium en een uitgaanscentrum. Op reviews van Tripadvisor hadden we gelezen dat het aquarium zich met name richt op de jongere kinderen. We besloten daarom om het uitgaanscentrum in te gaan.


Naast restaurantjes en cafés is er ook een bioscoop en een bowlingbar Splittersville. We zijn twee games gaan bowlen. Je betaalt per game en per persoon, dus niet per baan zoals vaak in Nederland. Het leuke is dat je de games dus uit kunt spelen. En je huurt de bowlingschoenen. Per persoon betaalden we per game 3,50 dollar en 2 dollar voor de schoenen. Uiteraard exclusief de beruchte tax.


In Nederland bestel je een bittergarnituur of kaas en worst bij het bowlen. We zagen onze buren een grote zak patat in een houder bestellen. Te leuk om niet te doen, wij dus ook met een glas cola. En voor we het wisten kregen we weer een gratis refill en hadden we drie liter cola op tafel staan.


Na het bowlen en het drinken van bijna een liter cola per persoon hebben we nog even rond gelopen voordat we het stadion Tampa Bay Times Forum ingingen. Wat een prachtig stadion dat niet alleen voor sportwedstrijden wordt gebruikt maar ook voor concerten. Het was niet echt druk. Natuurlijk kochten we hotdogs, die 1 dollar waren omdat het Fan Appreciating Night was.

We gingen op onze stoelen zitten en zijn er niet meer af geweest (behalve om te plassen, maar wat wil je na zoveel cola). Wat een geweldige sportavond: wat een sfeer, wat een amusement, wat een show, wat een spanning. De spelers van VooDoo werden niet voorgesteld. In het donker liepen zij het veld op. De spelers van Storm kwamen een voor een op, met vuurwerk, rook en motorgeronk. VooDoo gelijk op een psychologische achterstand. Na het volkslied, dat gezongen werd door Amerikanse Idolfinalist 2011 Shanon Magrane, begon de wedstrijd, of eigenlijk de show. Zeker in de eerste drie quarters leek de wedstrijd ondergeschikt aan het amusement.Een team krijgt vier pogingen om tien yard op het veld te overbruggen. Als dat lukt, krijgt het team weer vier pogingen om tien yard op te schuiven. Over het algemeen lukte het wel om uit een aanval te scoren, behalve in het eerste quarter. Na 15 minuten speeltijd was het 7-6 voor Voodoo. Een touchdown levert zes punten op en daarna krijg je als team de kans om de bal tussen twee palen te schoppen (1 punt) of een tweede touchdown te maken (2 punten). Storm miste dus 1 kick. Na iedere aanval werd ‘a minute to win it’ met het publiek gespeeld. Een toeschouwer moest een minuut lang drie ballonnen in de lucht houden, een toeschouwer kreeg drie pogingen om de bal ook tussen de palen te krijgen en balletje, balletje werd met drie helmen gespeeld. En de spelers maar wachten.

De spelers wisselden van helft en het tweede quarter startte na een korte show van de cheerleaders. In het veld staan zestien spelers, maar ook de coaches, zes scheidsrechters en soms zelfs de mascotte en de cheerleaders. Het is af en toe behoorlijk druk op het veld. Tijdens een aanval moesten de scheidsrechters soms wegduiken om een speler te ontwijken. De scheidsrechters hebben gele vlaggen. Als ze een overtreding zien, dan gooien ze de doek op het veld. Pas als het spel stil ligt, overleggen de scheidsrechters over de gele vlag. De coaches hebben een rode vlag. Als de coach het niet eens is met een beslissing van de scheidsrechter, dan gebruikt de coach de rode vlag. De scheidsrechters bekijken dan de filmbeelden. De coach van Storm gebruikte twee keer de rode vlag. Een keer kreeg hij ongelijk. Er wordt dan een time-out ingehouden. Na het tweede quarter stond het 35-33 voor VooDoo.


Inmiddels is de wedstrijd dan al meer dan een uur bezig. De spelers trekken zich terug in de kleedkamer voor een korte rustpauze. Voor de toeschouwers is er geen moment van rust, want op het speelveld startte een kartrace. Drie toeschouwers reden een race over vijf ronden.  Na de kartrace was er nog een dansdemonstratie en zong Idols-finalist Shanon nog een liedje.

In het derde quarter liep VooDoo uit naar 56-46. De onderbrekingen waren emotioneel en grappig. In een onderbreking werd weer een American hero geëerd. De soldaat was er zichtbaar door ontroerd. Ook was er de 'dancecam' (de dansers in het publiek werden gefilmd alhoewel dat de gehele wedstrijd gebeurde) en uiteraard de 'kisscam', geen uitleg nodig toch? En er was een sms-spel, waarbij je een antwoord op een vraag kon sms-en.


In het vierde quarter leek de achterstand onoverbrugbaar voor Storm. VooDoo liep uit naar 63-46, onder meer door het onderscheppen van twee aanvallen. Maar met de steun van het publiek, de geluidsmeter sloeg uit boven de 10, en een paar tactische beslissingen van de coach kwam Storm op een voorsprong van drie punten. Als VooDoo de aanval heeft, dan moet Storm de bal zover mogelijk het veld inschoppen. Aan beide kanten van het veld hangen twee netten, waar de bal tegenaan stuitert. Dit geeft Storm de gelegenheid om de verdediging ver van de endzone neer te zetten. Maar je kan er ook voor kiezen om de bal een kort stukje te trappen en dan te proberen om de bal zelf te onderscheppen. Daar zit een risico aan, want als dit mislukt dan staat de tegenstander al bijna bij de endzone. Een paar keer lukte het, maar vlak voor het einde pakte het verkeerd uit. VooDoo maakte een touchdown en met nog 22 seconden op de klokken stond het 70-67 voor VooDoo. En die stand bleef staan met 1,6 seconden op de klok. Storm was inmiddels opgerukt tot de 25-yardlijn en kickte vanaf dit punt de bal over de doelpalen. Een enorm gejuich in het stadion, want dit leverde drie punten op: 70-70.

De wedstrijd werd verlengd. Beide teams kregen een aanval. VooDoo scoorde uit de aanval, en koos voor de kick. Storm scoorde ook en nam de gok voor een tweede touchdown die twee punten zou opleveren. En het lukte. Storm won met 78-77 en heeft nu plaatsing voor de play-offs in eigen hand.

De wedstrijd duurde meer dan drie uur. Vorig jaar zijn wij naar een honkbalwedstrijd geweest. De sfeer was daar ook geweldig. Maar als we moeten kiezen, dan gingen we weer naar een wedstrijd van Arena Football. Honkbal vinden wij vrij statisch. Bij Arena Football is er veel meer actie. In Orlando zit ook een footballteam, Orlando Predators. Volgend weekend zijn de laatste wedstrijden in de reguliere competitie.


Reacties

 1. Als je dit zo leest, heeft het nog weinig met sport te maken, allemaal show en entertainment, GRAPPIG!

  @Laura, ja wat moet ik je nog meer melden dan dat de meisjes de hele dag door kunnen eten, uitbuiken, knuffelen, achter elkaar aanzitten... eten, uitbuiken, knuffelen, achter elkaar aanzitten...

  XXX, Lien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Filmpje geeft een mooi beeld van de avond. Inderdaad leuker dan honkbal. Dan moet je echt een Amerikaan zijn en je verdiepen in slaggemiddeldes etc. Daar gaat het met honkbal veel meer om. Als buitenstaander kijk je alleen naar punten. Wel gevaarlijk zo met die muurtjes en kleine ruimtes. Jammer dat het echte American Football nooit tijdens de vakantieperiode is. Dat is nog leuker omdat er meer ruimte en mensen zijn.

  Bryan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vooral show inderdaad, net als de Globe Throtters (de naam zal vast niet kloppen) een beetje toch? Lijkt me wel lastig spelen indoor, een zaal is toch een stuk pijnlijker om op getackled te worden dan op zacht gras. Zo te zien is tot nu toe elke activiteit erg bevallen gelukkig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuke avond hebben jullie gehad! Dat is weer eens een heel andere vorm van entertainment :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Looks like yous had a great day there :) lol at the couple that got caught on the big screen :P

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Vliegen met Aer Lingus prima bevallen

Onze snorkeltochten op Bonaire

Op weg naar Noord-West Amerika