zondag 8 juli 2012

Giraffe Ranch

‘s Ochtends ging de wekker om acht uur. Toch nog wel een beetje slaperig na de korte nacht stonden we op. De Giraffe Ranch in Dade City stond vandaag op het programma. Via Groupon hadden we deze excursie gevonden.

Om kwart over negen zaten we in de auto. Dade City ligt ten westen van Clermont. Het was ongeveer vijf kwartier rijden. Giraffe Ranch staat nergens aangegeven. De eigenaresse had ons bij de reservering verteld dat we linksaf Mickler Road op moesten en als we dan over de spoorlijn waren, was het het zesde huis rechts.


Giraffe Ranch is 47 hectare groot, grenzend aan het natuurgebied Green Swamp. Met de ranch proberen de eigenaren onder meer bedreigde dieren in de wereld te behouden. Het is een familiebedrijf dat inmiddels dertien jaar bestaat. Eerder heeft de familie jaren in Afrika gewoond. De eigenaar heeft in dierentuinen gewerkt en zelf ook een dierentuin gerund. Het zijn mensen met een zeer grote liefde voor en kennis over dieren. De safaritours zijn dagelijks om 11.00 en 14.00 uur. Ook is het mogelijk om de ranch op een dromedaris of een kameel te bekijken.

Rondom het souvenierwinkeltje waar je t-shirts en knuffels (dus nu heeft Laura een giraffe in haar verzameling) kunt kopen verblijven allerlei (kleinere) dieren: (ringstaart)aapjes, stekelvarkens, kalkoenen, kippen, cavia's, parkieten, schildpadden. Je kunt daar rustig rond lopen tot de excursie begint. We verzamelden op de picknickplaats waar de eigenaresse vertelde over de dieren die we straks bij de tour zouden zien, en dan met name over de giraffen. We leerden veel over de giraffen. Wisten jullie dat de nek van een giraf zeven wervels heeft? Op de foto heeft Laura een wervel vast. Of dat op de kop een giraf twee kleine hoorns heeft, maar dat baby-girafs deze nog niet hebben om zo de moeder bij de geboorte te beschermen? Na een paar dagen komen de hoorns tevoorschijn, eerst nog bedekt met haar. En dat giraffen maar 15 tot 30 minuten per dag slapen? En dat een giraf geen dode hoek heeft bij het kijken? Uitgelegd werd ook hoe we de giraffen straks konden voeren. Giraffen hebben geen voortanden in de kaak, dus we konden niet gebeten worden.

Na de uitgebreide introductie gingen we eerst nog even rond kijken bij de dieren die rondom het winkeltje verblijven. De eigenaar vertelt enthousiast over zijn dieren. Tijdens onze rondleiding kwam een grote schildpad uit zijn hol kruipen. Heel bijzonder om een schildpad zo dichtbij te kunnen aaien. Het is ook mogelijk om de ringstaartaapjes en de parkieten te voeren. Daar moet je dan wel extra voor betalen. Na de uitgebreide rondleiding stapten we in de truck voor de safaritocht.


We reden de ranch op en werden direct begroet door een paar struisvogels die ons nog een paar keer achtervolgden. Hele nieuwsgierige beesten. Daarna reden we direct door naar de giraffen. De truck werd naast de giraffen geparkeerd. Voor de giraffen het teken dat er eten is. Nieuwsgierig kwamen ze aanlopen. We kregen allemaal een takje met blaadjes. De giraffen steken de kop bijna de truck in om het eten te pakken. Na het takje kregen ze ook nog koolbladeren en peen. Met de lange tong pakken ze het voedsel uit je handen.  Een hele bijzondere ervaring om zo dichtbij giraffen te zijn, maar nog bijzonderder dat je ze ook mocht voeren. Tijdens de rest van de excursie reden we nog langs zebra’s, neushoorns, hippo’s, kamelen en zagen we antilopen springen over de ranch. Het filmpje en de foto’s vertellen de rest.
Afrika in Florida, een bijzondere safaritocht. Dichterbij de dieren kan je niet komen. Een echte aanrader.