donderdag 19 juli 2012

Dolphins Plus

Gisteravond hebben wij een handkoffertje ingepakt, met wat kleding en toiletspullen en vooral apparatuur: een camera, iPhone (voor het geval dat de batterij van de camera leeg is), iPad (om alvast in de auto aan het blog te werken) en een laptop (voor het uploaden van de foto's bij en het publiceren van het blog) en een heleboel oplaadaccessoires. Een koffer vol om een blog – overigens met veel plezier - te maken!

Om 9.00 uur reden wij weg voor een autorit van bijna 200 miles naar Key Largo. Vanwege de afstand willen wij niet dezelfde dag terug reizen en knopen wij er een dagje Miami aan vast. Via Bonita Springs en een tankstop rijden wij de I75 op. Je betaalt 3 euro tol. En dan is het 97 miles rechtdoor, een rijksweg bovenlangs de Everglades. Je kunt ook door de Everglades rijden, maar daar hadden wij vandaag de tijd niet voor. Dat gaan wij waarschijnlijk zondag doen. Op de route zijn diverse restarea. Wij stoppen op de eerste. Naast toiletten waren er automaten met snoep, limonade, koffie en chocolademelk. En een candid-cameraverhaal.

Buiten zitten wij onze koffie en chocolademelk op te drinken en zien plotseling een blauwe Audi achteruit rijden. Op zich niks bijzonders op een parkeerterrein. Maar de auto rolt steeds harder achteruit. Wij hebben nog net tijd om tegen elkaar te zeggen, wanneer gaat de chauffeur remmen? En vervolgens zien wij tot onze verbazing de auto letterlijk stuiteren tegen de zijkant van de auto aan, die naast ons staat. Onze verbazing wordt nog groter als wij zien dat er niemand in de Audi zit. Eerst komt de chauffeur van de aangereden auto uit het gebouwtje. Druk telefonerend loopt hij naar zijn auto en ziet vervolgens dat er in de andere auto niemand zit. Vertwijfeld grijpt hij naar zijn hoofd, begrijpt er helemaal niets van. Zoekend kijkt hij om zich heen. Hij kijkt nog eens naar zijn auto, dan weer naar de andere auto. Wij zien hem zich afvragen hoe dit nou toch kan. Hij weet niet wat hij moet doen. Hij loopt van de auto weg en komt weer terug. Maar de auto staat nog steeds tegen zijn auto geparkeerd. Wij liggen inmiddels in een deuk achter de struiken. Ben stapt op de eigenaar af en legt uit wat er gebeurd is. Tegelijkertijd komt de chauffeuse van de andere auto naar buiten. De chauffeur van de aangereden auto had blijkbaar haast, want er wordt geen schadeformulier ingevuld. Met een lichte deuk rijden zij allebei weg. En eerlijk is eerlijk, wij zijn blij dat de andere auto de 'klap' voor ons had opgevangen.

Veel automobilisten maken gebruik van de I75 bij de doorsteek van de west- naar de oostkust van Florida. De tweebaansweg is echter niet druk, cruisecontrol kan zeker aangezet worden.Om kwart over elf komen wij weer in de bewoonde wereld.  Bij exit 5 rijden wij de Florida Turnpike op. Rondom Miami zijn er geen cash-tolhokjes. Je kunt alleen met de Sunpass of met toll-by-plate afrekenen. In de huurauto zit een Sunpass-plaatje. Bij het terugbrengen van de auto horen wij wel wat de tolschade is. De tolhokjes volgen rondom Miami elkaar namelijk snel op. Op het parkeerterrein van de Customer Service Center van Sunpass eten wij ons Subwaybroodje op. Bij Florida City draaien wij de South1 op. Van heel veel palmbomen verandert het landschap naar uitgestrekte vlakten met lage beplanting en heel veel water.


Even na enen rijden wij Key Largo in. Wij willen nog even het strand bezoeken maar dat kan alleen via het Statepark. En voordat wij daar achter waren, is het al tijd om naar Dolphins Plus te gaan. Dolphins Plus is een research en education facilitycenter. Het bassin heeft een directe verbinding met de Atlantische Oceaan. De dolfijnen zwemmen in hun natuurlijke water. In het bassin drijft bijvoorbeeld zeewier. Regelmatig wordt het bassin geopend en kunnen de dolfijnen de Atlantische Oceaan inzwemmen. Naast zwemmen met dolfijnen kun je ook zwemmen met een zeeleeuw. Bij het zwemmen met de dolfijnen kun je kiezen voor het natural of structured programme. Bij het natural programme zwem je tussen en met de dolfijnen. In de natuur is zwemmen met dolfijnen verboden. Er staan in Florida zware straffen op. Wij wilden graag het natural programma doen, maar het werd ons afgeraden omdat wij geen ervaring hadden met snorkelen. Al maanden geleden overigens hebben wij ons toen aangemeld voor het structured programme om 15.00 uur.

20120719 004Eerst krijgen wij een uitgebreide briefing van 45 minuten. Tijdens de briefing krijg je informatie over de dolfijnen in het algemeen, de dolfijnen bij Dolphins Plus en de interactie met de dolfijnen tijdens het zwemmen. Dolphins Plus heeft 19 dolfijnen. Een van de dolfijnen is zwanger. Bijzonder is dat dolfijnen bij het slapen een hersenhelft voor een paar minuten uitzetten. Met de andere hersenhelft houden zij de omgeving in de gaten. Na een paar minuten wisselen zij dat om. Wisten jullie dat dolfijnen door ons heen kunnen kijken? Zij kunnen onze botten zien en nog veel meer. De trainer vertelde dat een paar maanden geleden een mevrouw kwam zwemmen. Alle dolfijnen waren niet bij haar weg te slaan. De trainer vroeg zich af of de mevrouw misschien zwanger was. De mevrouw wist echter van niets. Een paar weken later belde zij op om te vertellen dat zij inderdaad zwanger was .....

20120719 005Met een zwemvest ga je vervolgens 15 minuten 'zwemmen' met twee dolfijnen. Ben en Laura vormden samen een groep. De foto's zijn gemaakt door een fotograaf van Dolphins Plus, zodat wij zelf een filmpje konden maken. De foto's en het filmpje zeggen alles.

Ben vond het vinnen schudden, door de dolfijnen voorgetrokken worden door de vinnen vast te houden en het kusje van de dolfijn het leukste. Bij het vinnen schudden zie je pas hoe groot de dolfijnen zijn, aldus Ben. Laura wil nog wel vaker door een dolfijn worden gekust. Zwemmen doet zij voortaan het liefst met twee dolfijnen aan haar voeten. Maar eigenlijk vonden zij alles leuk. Laura vertelde dat je van zwemmen met dolfijnen heel vrolijk en rustig wordt. In de groep was ook een geestelijk gehandicapte man. Heel bijzonder om te zien was hoe de dolfijn hem benaderde, zo voorzichtig.

Met een cd met 198 foto's reden wij naar Miami. In de stad Miami wonen nog geen half miljoen mensen. In de agglomeratie wonen meer dan vijf miljoen mensen. Samen met de agglomeratie is Miami de grootste stad van Florida. Wat een gebouwen staan hier. De verkeersdrukte viel ons overigens nog mee, maar het was ook al na half negen.

Nog voordat wij onze voeten op de straten van Miami hadden gezet, werden wij al afgezet. Op zich vonden wij het wel inventief gevonden. Aan het einde van het parkeerterrein vroegen ze de parkeerbonnetjes op en als er nog parkeertijd was, verkochten ze die weer. Wij reden het parkeerterrein op en kochten dus zo’n kaartje. Maar daar kwamen we later pas achter …. Morgen meer over ons hotel en Miami.