Inside Passage

Vanuit Vancouver varen we rechtstreeks naar Kodiak, met de auto meer dan 4.300 kilometer. Over de zee is het gelukkig een stuk korter, maar een cruiseboot vaart op zee niet zo hard als een auto op de weg rijdt. De Nieuw Amsterdam kan ongeveer 20 knopen per uur (omgerekend 40 kilometer) halen, maar vast niet op de hele vaarroute. Planning is dat we woensdag, om 11.00 uur, aanmeren in Kodiak. Een vaartocht van bijna 66 uur hebben we dus voor de boeg.

Onze tocht begint door de Inside Passage. De route loopt tussen de Pacific Coast van Noord-Amerika en de nabijgelegen eilanden en slingert tussen vele eilanden en door gletsjers uitgesneden fjorden. Gisteren(nacht) hebben we al door de Straat van Georgia gevaren. De zeestraat is ongeveer 240 kilometer lang en op het smalste stuk 18 kilometer breed. In het noorden eindigt de zeestraat in een wirwar van eilanden en gaat - via Discovery Passage - over in Johnstone Straat. De Engelse ontdekkingsreiziger George Vancouver voer in 1792 als eerste door de zeestraat. Nou denk je misschien dat de zeestraat naar hem is vernoemd, maar dat is niet zo. Hij heeft de zeestraat "Gulphe of Georgia" genoemd ter ere van koning George III. 

De Discovery Passage gaat over in Johnstone Straat, een kanaal van 110 kilometer lang. We varen langs de noordoostkust kant van Vancouver Island. Johnstone Strait is in de zomermaanden de thuisbasis van één van de grootste groepen van orka’s in de hele wereld. Maar we zijn nog te vroeg in het jaar voor orka’s. We passeren het ene eiland na het andere. Vanuit de ontbijtzaal genieten we van het uitzicht. Maar voordat we een foto van de prachtige omgeving kunnen maken, zijn we al in open water. En dan missen we ook nog de springende bruinvissen.

Vanaf half 9 zien we alleen maar water om ons heen. De Royal Caribbaen verdwijnt aan de horizon. De Noordam, die gisteren na ons is vertrokken, komt wel steeds dichterbij en vaart ons in de middag zelfs voorbij. De zee begint onstuimig te worden, een voorbode van het slechte weer dat er aan komt. De wind blaast al stevig op het dek. Buiten is het fris. De cruiseboot begint steeds meer te schommelen. Kapitein Jeroen van Donselaar waarschuwt ons alvast voor hoge(re) golven, op weg naar Kodiak. Dat belooft wat voor morgen, waar windkracht 5 en heel veel regen voorspeld worden.

Morgen nog een dag op zee. In ons blog verkennen we dan de Nieuw Amsterdam.


Vorige dag          Volgende dag


Reacties

  1. Merk je dat dan goed op zo'n grote boot? Minder dan op een klein bootje natuurlijk maar toch nog wel wat beweging dan. Lukt het wel goed om te slapen in zo'n cruiseboot?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jeanette Bastiaanse9 mei 2023 om 07:43

      Ik voel het goed. Ik draag twee reisbandjes om niet misselijk/draaierig te worden. Dat helpt wel. Hopelijk morgen ook als de wind toeneemt. Slapen gaat nog niet goed, maar dat komt meer door de jetlag dan door de boot.

      Verwijderen
  2. Jammer van het weer wordt hopelijk snel beter ma

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Golden Circle (dag 1)

Onze snorkeltochten op Bonaire

Zuid-IJsland (deel 4)