Ljubljana

We gaan de hoofdstad van Slovenië, Ljubljana, bezoeken. Ljubljana is geen grote stad, maar wel de grootste stad van Slovenië. Bijna 300.000 bewoners van Slovenië wonen in Ljubljana. Vanaf ons appartement is het nog geen kwartier rijden naar het autovrije centrum van de stad. We parkeren de auto op een van de parkeerterreinen bij het Tivolipark. 

We lopen eerst naar de bijzondere kunstenaarswijk Metelkova. Vroeger was de plek het militaire hoofdkwartier van het leger van het Oostenrijks-Hongaarse rijk, daarna werd het het Sloveense hoofdkwartier van het Joegoslavische nationale leger. Het terrein bestaat uit zeven gebouwen (militaire kazernes) met een totale oppervlakte van 12.500 m². In 1993 probeerde de Sloveense regering de oude barakken te slopen. Een groep kunstenaars, jonge studenten en activisten bezetten het terrein en begonnen met het organiseren van allerlei sociale activiteiten. In 2005 werd Metelkova uitgeroepen tot cultureel nationaal erfgoed. Het is nog rustig in de wijk. De bewoners liggen nog op een oor. We zien een paar agenten en nog een paar toeristen die rond lopen. De meeste gebouwen zijn bedekt met graffiti, volkskunst, tegelmozaïeken, rare sculpturen en punkrockuitingen. Vooral het gebouw met de 'mensen' springt eruit. We kijken - toch wel met enige verwondering - onze ogen uit.


Even verderop ligt Trubarjeva Cesta. Trubarjeva Cesta is een van de meest kleurrijke en dynamische straten van de stad. Naast veel alternatieve winkeltjes en eettentjes zit op veel muren streetart. De straat is bekend om de schoenen die over strak gespannen kabels bundelen. In Brazilië hangen bendes schoenen op van de persoon die de bende vermoord heeft. Gelukkig is dit in Ljubljana niet zo. Het verhaal gaat dat het eerste paar schoenen is opgehangen door een schoenmaker in de straat. De schoenmaker kreeg gelijk meer klanten. Een advocaat volgde de schoenmaker en kreeg direct zijn eerste client. Het derde paar kwam van een balletdanseres en zo gooide steeds meer mensen hun schoenen over de draad. Of het verhaal klopt en of de mensen er succes door kregen en hielden? Geen idee, de kabels hangen er nog. Maar waar de schoenen zijn gebleven? Misschien is het geluk op? 

Het historische centrum van Ljubljana is gebouwd rondom de rivier Ljubljanica. Prachtige bruggen verbinden de verschillende delen van de stad. Eén van de meest gefotografeerde bruggen van Ljubljana is de Drakenbrug, Zmajski Most. De draak maakt deel uit van het wapenschild van de stad, en staat symbool voor dapperheid en kracht en is het nationaal symbool van Slovenië. 

Naast de Drakenbrug ligt de Butchers Bridge. Op deze plek verkochten de slagers vroeger hun vlees. De brug met glazen wandelpaden is versierd met bijzondere sculpturen van de beeldhouwer Jakov Brdar. De slotjes van verliefde stelletjes, die aan de brug hangen, trekken onze aandacht. De sculpturen zijn wel heel apart, zacht gezegd. 

We drinken een kopje koffie op de vele terrasjes bij de Butchers Bridge. Na het kopje koffie gaan we even naar het openbaar toilet, waar we - op een hele leuke manier - worden 'opgelicht'. In de gangen is het ontzettend donker. Mark gebruikt zelfs zijn zaklampje van zijn mobiel om de weg te vinden. Bij de damestoilet staat een ontzettend vriendelijke - dove - meneer, die helpt met het openen van de kraan en een papiertje aangeeft om de handen te drogen. We betalen de meneer voor de gratis toilet, en met veel plezier. 

We komen uit op de Central Market. De Central Market is de grootste markt van Ljubljana. De markt is van maandag tot en met zaterdag, met honderden  kraampjes met vers fruit, groenten, kleding, hoedjes en tierelantijntjes. 

Op een 376 meter hoge heuvel zien we het eeuwenoude kasteel van Ljubljana, Ljubljanski Grad, al liggen. Er zijn meerdere wandelroutes naar boven. Ook gaat er een kabelbaan naar boven. De wandeling is inspannend, maar leuk om te doen. Binnen tien minuten staan we bij het kasteel. Het is nog redelijk vroeg. We kopen een kaartje, zodat we het kasteel ook kunnen bezoeken. 

Het kasteel is al meer dan 900 jaar oud. Oorspronkelijk was het een middeleeuwse vesting. Het kasteel is door de eeuwen heen veranderd. In de 15e eeuw is het kasteel bijna volledig herbouwd door de  Habsburgse vorsten. De eeuwen daarna is het kasteel onder meer gebruikt als militair hospitaal en gevangenis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het een quarantainestation voor krijgsgevangenen van het Italiaanse front. Zelfs in de Tweede Wereldoorlog werden er nog mensen vastgezet. Na de oorlog woonden verbannen inwoners van Ljubljana tot 1963 in erbarmelijke omstandigheden in het kasteel. In de jaren 70 begon de renovatie en nu bezoeken een miljoen toeristen jaarlijks het kasteel.

We lopen rond in het kasteel, beklimmen de rode wenteltrap naar de uitkijktoren. Op de uitkijktoren genieten we van een prachtig uitzicht over de stad. Bij goed weer zouden we zelfs de helft van Slovenië moeten kunnen zien. Dat lukt vandaag dus niet. 


Voor de Cobbler's bridge slaan we rechtsaf. De Cobbler's bridge wordt ook wel de Schoenmakersbrug genoemd. De oorspronkelijke brug had een slagerij, maar de keizer haatte de geur en betaalde de slager om te verhuizen. Schoenmakers kwamen in de winkel. 

Bij de driedubbele brug die in het Sloveens Tromostovje wordt genoemd, steken we de rivier weer over. Ooit was er maar een brug, maar de architect liet er later nog twee voetgangersbruggen bij bouwen. De brug komt uit op het beroemde Prešerenplein. Rondom het plein zijn verschillende mooie gebouwen te vinden, waaronder het felroze Franciscanenklooster.  

We lopen door naar het House of Illusions. Het House of Illusions is een museum, waar we de grenzen van onze waarnemingen kunnen testen. Het museum heeft ongeveer 40 tentoonstellingen, optische illusies en hologrammen. Overal staan kleinere installaties zoals de Mirror of Truth, Rubin's Vase, Albert Einstein's Hollow Face etc.

Foto's en hologrammen veranderen, verschijnen en verdwijnen voor onze ogen. In de anti-gravity room tarten Bryan en Mark de wetten van de zwaartekracht. Net zo makkelijk hangen ze aan het plafond. In de Ames room wordt alles groter of kleiner. En wat te denken van een combinatie van Bryan en Mark? Het gezicht, dat ontstaat, spreekt boekdelen. Als klap op de vuurpijl lopen, nou ja lopen is niet het goede woord, we door een draaiende tunnel. Probeer dan maar je evenwicht te bezwaren. Aan het einde van onze ontdekkingstocht van illusies lossen we in de speelkamer hele leuke logische spelletjes en raadsels nog even op. 

De lucht tekent steeds donkerder. Onweer is onderweg. Helaas gaat het weer in Slovenië ook omslaan.

                                                         Volgende dag Vorige dag

Reacties

  1. Reacties
    1. Leuk he, Ljubjlana is geen stad voor een stedentrip van een weekend, maar leuk om geweest te zijn.

      Verwijderen
  2. Solliciteren jullie naar een filmrol (leuke actie foto's)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Golden Circle (dag 1)

Onze snorkeltochten op Bonaire

Zuid-IJsland (deel 4)