Yellowstone National Park (dag 3)

Douchen, aankleden en rijden. Het is erg druk in het Yellowstone Park. Om geen ‘Logannetje’ te krijgen, vertrekken we zonder ontbijt zodat we zeker weten dat we de auto kunnen parkeren. Over de Grand Loop Road rijden we langs Yellowstone Lake naar het zuiden. Bij West Thumb slaan we rechtsaf. Morgen komen we - bij ons bezoek aan Grand Teton National Park - weer langs West Thumb en dan bezoeken we de geiser. Om kwart over negen parkeren we de auto op een - misschien - voor eeen kwart gevuld parkeerterrein. Op het parkeerterrein ontbijten we.
Old Faithful is de beroemdste geiser in het park. Van de vele geisers is deze de meest actieve. Met de regelmaat van de klok blaast de geiser grote hoeveelheden hete gassen de lucht in. De naam is ontleend aan de voorspelbaarheid waarmee de geiser zich ontlaadt. Een uitbarsting duurt anderhalf tot zes minuten. Bij een lange uitbarsting kan tot 32.000 liter kokend water zo'n 56 m hoog gespoten worden. Bij het Visitor Center wordt voorspeld dat de geiser waarschijnlijk om kwart over 10 spuit. Om de geiser is een groot ‘open lucht theater’ gebouwd. Honderden mensen zitten op bankjes om de geiser heen. En nu is het aan de geiser om de voorstelling te starten. Langzaam begint de geiser druk op te bouwen, steeds meer rook komt omhoog, steeds meer water spuit omhoog. En zeven minuten voor de voorspelde tijd, treedt de geiser op. De act duurt ongeveer vier minuten.


Op ons gemak wandelen we langs de vele andere geisers in Upper Geyser Basin. Overal komt stoom uit de grond. Water borrelt op uit kraakheldere bronnen. Bacteriën zorgen voor prachtige kleuren. Af en toe staat er een verkalkte boom tussen de geisers. Bomen sterven door de bacteriën, verkalken en blijven dan eeuwig staan. Een bijzondere geiser is de Anemone Geyser. In eerste instantie staat de geyser vol met water. Het water begint te borrelen en na een paar minuten slurpt de geiser het water weer op en heeft de geiser ook de vorm van een anemoon. De Grotto Geyser vinden we zelf de leukste. We kunnen vrij dichtbij deze hele actieve geiser komen. Constant spuit de geiser water omhoog.

Na anderhalf uur wandelen zijn we bij Morning Glory Pool, een prachtige warmwaterbron met zoveel verschillende kleuren: oranje, geel, blauw en groen. De kleuren van deze bron worden wel steeds minder fel. Toeristen gooien munten en stenen in de bron. De temperatuur van het water wordt daardoor lager. Ieder jaar maken de parkrangers de bron schoon. De bron wordt dan helemaal leeg gezogen.

We wandelen weer terug naar de parkeerplaats en rijden naar Biscuit Basin. Voordat de bron Sapphire Pool uitbarstte, tussen 1959 en 1964, waren er rondom de randen van de bron stukken geiseriet te vinden die, volgens bezoekers, leken op koekjes. Hier komt dus de naam Biscuit Basin vandaan. Na de uitbarstingen spoelden de stukken geiseriet, en dus de koekjes, weg. Over een boardwalk wandelen we weer langs verschillende warmwaterbronnen en geisers. Bij Jewel Geyser gaan we een poosje zitten. Deze geiser speelt met de toeristen. Het lijkt een rots, maar iedere vijf tot zeven minuten begint de geiser opeens te spuiten.

Als laatste bezoeken we Black Sand Basin. In dit basin liggen Emerald Pool en Rainbow Pool. De namen van deze bronnen scheppen hoge verwachtingen. En eerlijk is eerlijk, we hadden geen betere namen voor de bronnen kunnen verzinnen.

Reacties

  1. Wow dat ziet er mooi uit. Zo helder ook en al die kleuren. Flinke herrie maakt de geiser waarschijnlijk. Op het filmpje was het best luid in ieder geval.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi he? In het echt is het nog mooier. Ik vond Canary Spring echt beeldschoon.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Golden Circle (dag 1)

Onze snorkeltochten op Bonaire

Inscheping