Robberg Nature Reserve


Gisteren kregen we een mail dat onze auto zo snel als mogelijk omgeruild moest worden. Opdracht van het hoofdkantoor in Kaapstad, niemand weet de reden. We rijden weer vertrouwd Kia, wel een grotere uitvoering dan thuis. Met een witte Kia Sportage vervolgen we onze reis. Geen auto met allerlei elektrische snufjes, maar ouderwets starten met een sleutel en zelf de kofferbak openen. De bediening op het stuur is andersom. De gehele dag gaan de ruitenwissers aan als we links- of rechtsaf willen slaan. Links rijden went sneller.

Op een half uurtje rijden van Knysna ligt Plettenberg Bay. Plettenberg Bay is een mondaine kustplaats met zo'n 12 kilometer lang zandstrand. Veel gepensioneerde Afrikanen wonen hier. In de baai is er goede kans op het spotten van walvissen tussen juli en november. Er komen jaarlijks zo'n 1.600 walvissen in de baai. Zo'n acht kilometer buiten het dorp ligt het Robberg Nature Reserve. Het natuurreservaat ligt op een schiereiland. De entree voor het reservaat is 40 Rand per persoon. Toegang is voor ons Wildcard-houders gratis.  Online hebben we al eerder een International All Parks Cluster gekocht. De Wild Card kost 2.770 Rand voor twee personen. Vanaf de aankoopdatum mogen we onbeperkt alle nationale parken van Zuid-Afrika bezoeken binnen een periode van één jaar. Omdat we tijdens onze vakantie meerdere parken gaan bezoeken is een Wild Card voordeliger dan telkens de toegangsprijs voor een park te betalen.

Na het invullen van een formulier krijgen we een permit met een kaart van het schiereiland. We rijden door naar het parkeerterrein, waar ook een toilet is. Er is geen restaurantje. Op het schiereiland zijn drie wandelingen uitgezet. We kiezen voor de Windsandtrail van 5,5 kilometer. We volgen de wandeling met de klok mee, anders maken we het ons moeilijker dan nodig. Op de wandelroute op de kaart zien we op de terugweg een doodshoofdje staan met in de legenda ‘dangerous area on trail’. Spannend welke gevaren we onderweg tegen gaan komen. Schattige zeehonden op bordjes wijzen ons in ieder geval de weg.

De wandeling loopt langs de kliffen van het schiereiland. Het is een gevarieerde en spannende wandeling. We wandelen over vlakke paden, klimmen en klauteren over rotsblokken, trekken ons op aan balustrades of rotsblokken en kijken zo min mogelijk in de afgrond. Behalve als we zeehondengeluiden horen en de zeehonden ruiken. Helemaal beneden, op grote rotsen, ligt een kolonie zeehonden. Ook in de zee zien we de zeehonden zwemmen.

Bij Witsand, een grote duinvlakte, keren we om. Op het strand, waar de Indische Oceaan van verschillende kanten komt aanrollen, zitten vele vogels. Zolang we doen of we langs lopen, mogen we dichterbij komen. Ook de terugroute is uitdagend en zeker niet zonder gevaar. Af en toe is het puzzelen welke rotsblokken de meeste houvast geven bij de klim naar boven.

Na de heerlijke – en intensieve - wandeling rijden we terug naar Plettenberg Bay, waar we lunchen en boodschappen doen. Na 65 kilometer zijn we bij het Storms River Mouth Rest Camp in Tsitsikamma Nationaal Park. Het Tsitsikamma National Park ligt aan de kust en strekt zich bijna 80 kilometer uit langs de Indische Oceaan tussen Plettenberg Bay en Port Elizabeth. De naam komt van de Khoi-stam en betekent 'plek met veel water'. Het park is in 1964 gesticht en op sommige plekken slechts 1,5 kilometer breed. De rivier loopt door het park en komt in de zee uit. Om 4 uur arriveren we.

We overnachten twee nachten in Storms River Mouth Rest Camp. De houten chalets op palen liggen direct aan de Indische Oceaan. Ook is er een camping. Bij de receptie blijkt dat de betaling niet is aangekomen en daardoor onze reservering is geannuleerd. We nemen contact op met Zuidafrikaspecialist.nl, die snel voor ons een ander chalet boeken. Onze chalet heeft twee slaapkamers en een kleine woonkamer waar we kunnen zitten en televisie kunnen kijken. De keuken is ingericht met een kookplaat, oven, magnetron, waterkoker en koelkast. De badkamer heeft een wc en douche.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vliegen met Aer Lingus prima bevallen

Onze snorkeltochten op Bonaire

Op weg naar Noord-West Amerika