dinsdag 21 juli 2015

Dolphins in depth cursus

Dag 2
Tegen twaalven rijden we weer naar het Sea Aquarium voor dag 2 van de cursus.

Als we de auto uitstappen, begint het te regenen. We zijn net op tijd binnen voordat het begint te stortregenen. Na een half uurtje is de bui overgetrokken en klaart het weer op. Gisteren hebben we een pistolet met zalm op. Dat was zo lekker, dat lusten we vandaag ook wel weer. We gaan net buiten het open theater' van de dolfijnenshow zitten met een prachtig uitzicht over de Caribische zee en de show. Eigenlijk is het geen show maar een demonstratie van een dolfijnentraining. De beveiliger veegt alle bankjes eerst droog voordat de toeschouwers erop gaan zitten.  De demonstratie is weer heel anders dan gisteren: andere trainers en dolfijnen. Leuk om het plezier van en de liefde tussen de trainers en de dolfijnen te zien. Het voelt heel anders dan bijvoorbeeld een Sea World in Florida dat toch veel meer een circus is.

Om 14.00 uur worden we weer begeleid naar de lagunes. Na een theorieles over de zintuigen van de dolfijnen gaat Laura zwemmen met de dolfijnen. Omdat er een directe verbinding is met de zee, wordt gezwommen in zeewater. In de lagunes zwemmen ook gewoon allerlei vissen die we ook bij het snorkelen hebben gezien.

Na het aantrekken van de vinnen gaan ze het water in. Heel koud, volgens Laura. Eerst weer de verplichte foto-opnamen en dan zwemmen dolfijnen Machu en Pasku  langs. Machu wil iedere keer naar z'n moeder toe die bij de duikers verderop is. Er worden een paar trainingsoefeningen gedaan.

En dan mag Laura met beide dolfijnen zwemmen. Heel voorzichtig wordt het verder uitgebreid totdat Laura met snorkel en vinnen samen met de dolfijn zwemt. Al snel gaat Laura met de dolfijn onder water. De dolfijn volgt Laura. Ze hebben contact. Niet alleen oogcontact maar ook in communicatie. Machu maakt allemaal geluidjes. Heel bijzonder om te zien en voor Laura nog bijzonderder om mee te maken. De ene duik na de andere duik maakt zij samen met de dolfijn. Het is genieten. Ruim een uur zijn ze in het water. Dit is pas echt zwemmen met dolfijnen.

De theorieles roept weer. George vertelt over de echolocatie. Bij het zwemmen met de dolfijnen laat trainster Mandy al zien dat de dolfijn met oogdoppen op een voorwerp kan vinden door de echo van het klikgeluid dat dolfijnen maken. Het lukt niet om de les af te ronden. Om half 5 is de demonstratie en het publiek wacht.


De studenten, zoals ze genoemd worden, worden voorgesteld aan het publiek. Laura laat de dolfijnen zingen en met de staart achteruit door het water 'lopen'.


Het zijn twee geweldige middagen geweest. De cursus 'Dolphins in depth' is een echte aanrader. En dat de Academy er serieus mee omgaat, blijkt wel dat de theorieles over echolocatie na de demonstratie gewoon vervolgd wordt. Alle lichten gaan al uit. Uiteindelijk kunnen we alleen nog door de personeelsuitgang het park verlaten.

Dag 1
De gehele vakantie hebben we goed weer: licht bewolkt, veel zon en een temperatuur boven de 30 graden. Voor het eerst miezert het. De miezer gaat echter al snel over in fikse regenbuien. Het water stroomt door de straten. Om 11.00 uur plenst het nog steeds. De temperatuur ligt dan op 25 graden. We rennen naar de auto.

In Florida hebben Ben en Laura gezwommen met dolfijnen. Het was maar een kwartiertje toen, maar een onvergetelijke ervaring. Laura gaat nu twee middagen dolfijnen van dichtbij volgn bij Dolphin Academy. Zij volgt de Dolphins in depth cursus. De Academy ligt in het CuraƧao Sea Aquarium park. We hoeven geen toegang te betalen.

Het Sea Aquarium ligt direct aan de Caribische zee. Er wonen inmiddels 20 kust-tuimelaardolfijnen. Deze dolfijnen zwemmen het liefst in ondiepe wateren zoals baaien en langs de kust. Er is een open zeeprogramma waarin de dolfijnen geleerd wordt om in de zee te gaan zwemmen. Dat gaat stapje voor stapje, want de dolfijnen beschouwen het Sea Aquarium als hun thuis.

Bij Dolphin Academy melden we ons. Laura moet twee afstandsverklaringen invullen. Wanneer we de teksten lezen, zouden we bijna rechtsomkeer maken. We zijn natuurlijk weer veel te vroeg en  wandelen nog even langs de verschillende aquaria op het park. Normaal heeft het niet echt onze interesse, maar nu is het wel leuk om te zien welke vissen we ook bij het snorkelen hebben gezien. Het park is verder niet groot, maar het lukt ons niet om de zeeleeuwenshow te vinden.

Om 13.00 uur start het programma van Laura. Vandaag doet zij het encounterprogramna. Met een groepje van vijf, waaronder twee medewerkers van het park, krijgt zij binnen eerst theorieles over dolfijnen. 
Wij lopen nog steeds buiten. Al gauw moeten we weer schuilen voor de volgende bui. Aan de kade ligt een onderzeeĆ«r. Benedendeks zien we tarpons, snoeken en pijlstaartroggen. Ze zijn erg groot, blij dat we ze niet bij het snorkelen hebben gezien. Om 14.00 uur worden we bij het theater verwacht. Op het filmscherm zien we nog net de geboorte van een dolfijn. Vervolgens krijgen we een instructie. Als observer - met een blauwe polsband - zijn we als laatste aan de beurt. We worden opgehaald en wachten braaf achter een hek. Als alle deelnemers in groepen zijn ingedeeld, gaat het hek open. Er schijnt inmiddels een flauw zonnetje. We mogen naar Laura, maar Laura is nog nergens te zien. Na een uur wachten komt Laura ook naar buiten. De andere groepen zijn inmiddels klaar.

Het encounterprogramma is uitgebreid. Eerst nog de verplichte kusjes en omhelzingen met de dolfijn voor de foto. De trainster neemt alle tijd en legt alles uit over de anatomie van de dolfijn. Dolfijn Tela laat zich uitgebreid aaien: kop, lijf, staart, buik. Ze geniet volop en Laura nog meer. Af en toe zwemt ze even weg. De trainster laat zien met welke handbewegingen de dolfijnen allerlei opdrachten uitvoert. Aan het einde van de middag mogen de deelnemers het ook doen. Laura laat Tela klappen. Morgen gaat ze echt optreden, in de dolfijnenshow van 16.30 uur.