Reykjavik

Hafnarfjördur ligt op nog geen kwartier rijden van het centrum van Reykjavik. Reykjavik is de hoofdstad - en de grootste stad - van IJsland. In Reykjavik wonen ongeveer 124.000 IJslanders (ruim 30% van de bevolking van IJsland). Het centrum is niet echt groot. Langs de zee lopen we naar de belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum: de sculptuur Sun Voyager, het opvallende en moderne concertgebouw Harpa en de kerk Hallgrímskirkja.

Het sculptuur Sun Voyager is een kunstwerk van roestvrij staal, in de vorm van een boot. De sculptuur staat voor hoop, vooruitgang en vrijheid.  

Even verderop ligt het concertgebouw Harpa. Het gebouw heeft in 2013 de Mies van der Roheprijs voor hedendaagse architectuur gewonnen. Het concertgebouw Harpa is echt prachtig, misschien zelfs van binnen nog mooier dan van buiten.


Natuurlijk gaan we langs bij de beste - in 2006 uitgeroepen - hotdogkraam van Europa. Bæjarins Beztu Pylsur is een kleine hotdogketen in Reykjavik.  Bæjarins Beztu verkoopt hotdogs van lams-, varkens- en rundvlees. De hotdogs worden geserveerd in een broodje met een keuze aan kruiden: ketchup, zoete mosterd, remoulade, krokant gebakken ui en rauwe ui. De rij valt mee. Zeker met in ons achterhoofd het weetje dat het personeel betaald wordt per verkochte hotdog en dus hard werkt.
In 2004 bestelde Clinton een hotdog (en kwam zelfs nog een paar keer terug) met alleen mosterd. Sindsdien staat de ‘Clinton-hotdog’ ook op het menu. Maar de lekkerste hotdog zou toch echt de hotdog met alles erop zijn. Wij kiezen voor alles en bestellen op ons beste IJslands "eina með öllu" (één met alles).

Laugavegur is de bekendste winkelstraat in Reykjavik en staat bekend om de gekleurde en geschilderde huisjes. Bij gebrek aan bossen op IJsland werd vooral vroeger metaal gebruikt bij de bouw van de huizen. Om de boel wat op te vrolijken kregen de huizen steeds een andere kleurtje. Inmiddels overigens ook vaak vervangen door prachtige Streetart.

Het grootste deel van de straatkunst in Reykjavík maakt deel uit van het kunstproject  Wall Poetry uit 2015 en 2016 van het muziekfestival Iceland Airwaves en de Duitse kunstinstelling Urban Nation. Voor dit project bundelden 10 bands en 10 artiesten hun krachten bij het maken van streetart, geïnspireerd op liedjes van muzikanten die optreden in Iceland Airwaves. Echter, IJslandse straatartiesten mochten niet deelnemen aan het kunstproject. Deze straatartiesten kregen tijdelijke muren op bouwplaatsen toegewezen. Straatartiesten namen het heft in eigen handen. Particuliere vastgoedeigenaren werden benaderd. Inmiddels is er veel street art te vinden in Reykjavik.

Street art ligt in Reykjavik ook letterlijk op straat. Veel bewoners pakten de verfroller, waardoor Skólavörðustígur Street, inmiddels omgedoopt tot Rainbow Street, tot bijna aan de kerk Hallgrimskirkja, alle kleuren van de regenboog heeft. 

In de verte zien we de Hallgrímskirkja al liggen. De Lutherse kerk Hallgrímskirkja is 74,5 meter hoog. In 1945 startte de bouw. Na 41 jaar was de kerk klaar. Architect Guðjón Samúelsson heeft zich bij het ontwerp laten inspireren door de basaltstructuren die overal op IJsland terug te vinden zijn. We stappen de kerk in. De kerk is heel sober ingericht. Op de witte muren hangt nergens decoratie. Blikvanger is het orgel met maar liefst 5275 pijpen. Op 75 meter hoogte ligt een observatieplatform met uitzicht over Reykjavik. We slaan het platform over. Op ons programma staat al een ander uitzicht over Reykjavik.



We lopen terug naar de auto en rijden naar Perlan, Wonders of Iceland. Perlan is een bijzonder gebouw. In het midden van zes grote tanks, op de heuvel Oskjuhlid, is een glazen koepel gebouwd. In vijf van de tanks zit verwarmd water bewaard voor Reykjavik. De zesde tank is omgebouwd tot museum, vol interactiviteit en informatie over de natuur in IJsland. Het museum heeft drie verdiepingen en een kelder. Op de 4e verdieping zit het observatieplatform.

We lopen gauw naar de Aurorashow, die over een paar minuten begint. Het is een prachtige film, met veel informatie over het Noorderlicht. Binnen 18 uur botsen geladen elektronen van de zonnewind  tegen de neutrale deeltjes van onze atmosfeer. Het magneetveld van onze planeet beschermt ons bijna volledig tegen deze deeltjes, maar er zijn zwakke zones waardoor de deeltjes naar kunnen kunnen dringen. Dit zorgt voor de dansende, groene lichten in de lucht. Languit liggen we in een stoel naar de prachtige show te kijken. Zien we nou de ogen van een van ons af en toe dicht vallen? 

In de kelder is een lavashow over de vulkaanuitbarsting bij de berg Fagradalsfjall zien. De berg die we gisteren 'beklommen' hebben en langs de rand van het lavaveld hebben gestaan. Wat is het toch indrukwekkend om een vulkaanuitbarsting te zien. Zelfs vanuit Reykjavik konden de bewoners de uitbarsting aanschouwen. Hoe geweldig was het geweest als Litli-Hrutur nog even op ons gewacht zou hebben.

Op de eerste verdieping lopen we door een nagebouwde ijsgrot van 100 meter lang. In de ijsgrot is het echt koud. We zien voor het eerst de papegaaiduiker op de nagebouwde klif Látrabjarg, een van de grootste kliffen van zeevogels in Europa. Wat zouden we de papegaaiduiker ook graag nog in de buitenlucht zien. Helaas ligt de klif Látrabjarg te ver van onze reisroute. Maar wie weet? Eigenwijze papegaaiduikers, die zich niet aan het schema houden, zijn vast in IJsland te vinden.

We bezoeken nog het observatieplatform van het Perlan museum, met een wijds uitzicht over Reykjavik. In het restaurant eten we nog een ijsje, dat net nog kouder is dan de temperatuur buiten. Morgen beginnen we aan onze ronde IJsland.


Vorige      Volgende


Reacties

  1. Wat een mooie stad en zoveel te zien heel bijzonder ma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om dit allemaal te zien, mooie stad. Veel plezier groetjes Helga

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Golden Circle (dag 1)

Onze snorkeltochten op Bonaire

Zuid-IJsland (deel 4)