Victoria

Door de wijziging in het cruiseprogramma is Victoria nog toegevoegd aan ons cruiseprogramma. Victoria is de hoofdstad van de provincie Brits-Columbia. De stad ligt in het uiterste zuidoosten van het Vancouvereiland. Met een veerboot kunnen we in 90 minuten naar het op het vasteland gelegen Vancouver. De Nieuw Amsterdam trekt 13 uur uit voor de laatste vaart.


Op de cruisepier, hoog in een paal, volgen twee bald eagles de passagiers, die twee cruiseboten verlaten. Eigenwijs houden de vogels het licht op rood. Open koetsen en fietstaxi's nodigen de toeristen uit voor een tour. Voor de vakantie hebben wij al twee fietsen gehuurd. Bij pier B van de cruiseterminal zit - in een container - een fietsverhuurbedrijf. 


Met de fiets aan de hand wandelen we eerst naar Ogden Point Breakwater, een golfbreker van 760 meter lang die de buitenhaven van Victoria beschermt tegen de winterstormen. Op de golfbreker zijn muurschilderingen aangebracht door lokale jonge kunstenaars. Het ontwerp is van Esquimalt-kunstenaar Darlene Gait en Songhees-beeldhouwer Butch Dick. Vijf jaar zijn ze bezig geweest met de muurschilderingen op 200 panelen van 2,4 meter bij 1,2 meter, die op de zeewering zijn geplaatst. Het kunstwerk staat ook wel bekend als de ‘Unity wall’.

Over Dallas Road fietsen we verder. Af en toe maken we een stop om van het uitzicht te genieten. 
In Beacon Hill park stappen we van de fiets. Het is weekend, het park is vol met jonge gezinnen. In het park staat de hoogste totempaal van de wereld, bijna 40 meter.  Ook zijn er begin 1900 sequoias geplant in het park. Pas na 700 jaar zijn sequoias volgroeid. In 2013 hebben we de oudste sequoia in de wereld gezien, General Sherman Tree in California (3.500 jaar oud, 84 meter hoog). 


Ook Victoria heeft weer een Chinatown. Victoria's Chinatown is ontstaan toen goudzoekers uit landen als Australië, Mexico en met name China halverwege de 19e eeuw naar Victoria kwamen. In 1911 was de wijk de thuisbasis van meer dan 3.000 Chinese immigranten. Het was ooit de grootste Chinatown in Canada en is nu een van de kleinste, met slechts drie stadsblokken. Wij bezoeken de smalste straat van Canada, Fan Tan Alley. De straat, vol met Chinese winkeltjes aan beide kanten, is op het smalste gedeelte maar 90 centimeter breed. 


In Downtown stallen we de fietsen. We lopen langs de haven. Bij het imposante British Columbia Parliament Buildings zijn verschillende demonstraties aan de gang. Duidelijk wordt wel dat deze Canadezen met contant geld willen kunnen blijven betalen. Andere demonstranten protesteren tegen het beleid van de premier Trudeau. Ook deze premier doet van alles fout.


Een klein stukje verderop ligt Fisherman's Wharf. En Fisherman's Wharf betekent altijd wild life. Eerst worstelen we ons langs de vele eettentjes. Alle jongelui van Victoria genieten van het vele fast- en seafood. Over een boardwalk lopen we naar een rustiger gedeelte. 


Opeens zien we een kopje van een zeehondje vragend naar ons kijken. Zouden deze toeristen misschien nog wat lekkers voor mij hebben, vragen haar schattige ogen aan ons. Haar linkeroogje is blind. Een otter zwemt snel voorbij. Het zeehondje probeert ons te verleiden. Zij zwemt op haar rug, toont de meest schattige glimlach tussen de glimmende snorharen. Zij springt een beetje uit het water, voor het geval we haar nog niet gezien hebben. Na een paar verleidingskunstjes komt een toerist met een emmertje vis. Natuurlijk wil ze voor de toerist naar de vis happen. Weer gelukt, de zeehond duikt dieper het water in. Over een kwartiertje kijken of een toerist mijn trucjes weer beloond met een visje.








Reacties

  1. Leuk verhaal weer met prachtige fotos..ik krijg heimwee naar dat deel van Canada. Geniet er lekker van de laatste dagen. Ik neem aan dat Ben weer opgeknapt is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is wel de vakantie van de bald eagles geworden. Elke dag eentje gespot :p Mooi dagje nog om een beetje te fietsen zo te zien. Fijne terugreis straks.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een mooie zonnige laatste dag om de vakantie aan land af te sluiten en nog lekker te fietsen en te wandelen samen geen hut arrest gelukkig ma

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Klinkt goed! En weer leuke foto’s.
    Onze vrienden zijn in afwachting van de MS Rotterdam. Ze mogen vanmiddag aan boord . Voor jullie goede terugreis

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedoel uiteraard de MS Amsterdam ☺️. Groet Nelly

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Golden Circle (dag 1)

Onze snorkeltochten op Bonaire

Zuid-IJsland (deel 4)