Voorbereidingen

Nog een paar weken en dan zitten we in het vliegtuig naar Kaapstad. In de afgelopen weken zijn we druk geweest met de laatste voorbereidingen.

Kaart
Ook deze vakantie zijn we weer veel onderweg. De teller van de huurauto staat aan het einde van onze vakantie zeker 2.000 km hoger. Omdat we toch ook wel op gravelwegen rijden, nemen we onze TomTom mee. Op de TomTom hebben we de kaart van Afrika geupload. Niet alleen de wegen in Zuid-Afrika, maar van nog 28  Afrikaanse landen staan op de kaart.

Internationaal rijbewijs
Tussen België, Nederland en Zuid-Afrika zou er een bilateraal akkoord afgesloten zijn. Dit houdt onder andere in dat onze rijbewijzen in Zuid-Afrika geldig zijn als op het rijbewijs de vermelding Driving license' staat. Maar hierover is veel onduidelijkheid. We nemen het zekere voor het onzekere. Regelmatig lezen we op internet dat toeristen zijn aangehouden, de agent het rijbewijs niet kan lezen, en een geldboete krijgen. Bij de ANWB regelen we snel en gemakkelijk een internationaal rijbewijs. Alleen een recente pasfoto en het rijbewijs is nodig.

Contant geld
We mogen allebei 5.000 Rand invoeren. Dat lijkt een enorm bedrag, maar 16 Rand is ongeveer 1 euro. We reserveren het contant geld online bij het Grenswisselkantoor. Het geld ligt op 7 maart voor ons klaar op Schiphol. De op de besteldatum geldende online koers wordt berekend, tenzij de online koers op de dag van afhalen gunstiger is. Verder betalen we geen provisie. 

Inentingen
We bellen met de Travel Clinic van het Havenziekenhuis over de benodigde vaccinaties. Aanbevolen vaccinaties voor Zuid-Afrika zijn: DTP en Hepatitis A. Verplicht is het overigens niet.

De prikken kunnen gehaald worden bij de plaatselijke GGD. We maken een afspraak voor 30 december. Tijdens het intakegesprek beslissen we om ons ook te laten inenten voor hepatitis B. We krijgen een gecombineerde hepatitis A- en B-vaccinatie en DTP in onze bovenarmen. Op 3 februari krijgen we de herhaalvaccinatie voor hepatitis A en B. Voor ons reis door Zuid-Afrika zijn we dan voldoende beschermd.

Na onze vakantie - zes maanden na de tweede inenting - krijgen we de derde gecombineerde vaccinatie. Na alle inentingen zijn we 10 jaar beschermd voor DTP, 25 jaar voor hepatitis A en levenslang voor hepatitis B. Afhankelijk van de aanvullende zorgverzekering - helaas onze zorgverzekering dekt niet - is het mogelijk om maximaal 80 euro per persoon te declareren. Voor de drie gecombineerde vaccinaties betalen wij bijna 500 euro.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vliegen met Aer Lingus prima bevallen

Onze snorkeltochten op Bonaire

Op weg naar Noord-West Amerika